Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Božić: Pretnje N1 stizale i u komentarima, prijavili smo ih Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 07. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Božić: Pretnje N1 stizale i u komentarima, prijavili smo ih Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal

Odmah nakon što su pojedine televizije s nacionalnim frekvencijama prethodnih dana emitovale spot u kojem se televizije N1 i Nova S, između ostalog, optužuju da dehumanizuju predsednika Srbije, redakciji N1 stigle su pretnje u komentarima na sajtu i one su prijavljene Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, potvrdio je za UNS programski direktor TV N1 Igor Božić.

On kaže da ove pretnje redakcija nije objavila, niti je o njima želela da govori javno kako ne bi davala povoda za nove pretnje.

"Međutim, sinoć smo videli da su one krenule i na mreži 'Iks'. To je sada već pretnja koja je u javnom prostoru i ja očekujem, pošto smo objavili i vest o tome, da nadležni, odnosno neko iz institucija kojima je to posao, sami na to reaguju“, rekao je Božić.

On ističe da ove pretnje nisu prijavili Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinarima jer im N1 slučajeve prijavljuje kada je u pitanju neka neposredna fizička pretnja.

„Kada su elektronske, prijavaljujemo Tužilaštvu, kako bi pronašli počinioce“, kaže Božić. 

Božić za UNS ističe da je „kada se ovakva hajka pokrene, neminovno da prva reakcija budu pretnje na internetu“.

Na pitanje UNS-a da li su nekada dobili odgovor iz Tužilaštva na prijavljene pretnje, Božić kaže da „od desetine, pa možda i stotine prijavljenih pretnji, do sada smo od Tužilaštva dobili odgovor za jednu“.

„U tom slučaju je Tužilaštvo pronašlo odgovornog, on je priznao delo i nagodio se, pa nije došlo od postupka. Dobio je tri godina uslovne kazne. Mi ne znamo ko je ta osoba, nismo nikada dobili tu informaciju“, kaže on.

Božić objašnjava da „tada dolazimo do problema sa efektom ovog sistema, jer ako se sazna ko je počinilac i ako se javno obznani njegov identitet, onda će se možda sprečiti oni koji nameravaju da rade te iste stvari“.

„Ovako to prođe nezapaženo“, zaključuje on.

Pretnje novinarima i redakciji N1 na mreži „Iks“

Podsetimo, ispod objave Glasa Amerike u kojoj se navodi da povodom spota u kojem se televizije N1 i Nova S optužuju da dehumanizuju predsednika Srbije, međunarodne organizacije upozoravaju da je otvoren "lov na novinare" i da su mogući i fizički napadi, jedan od korisnika juče je napisao:

„Lov je otvoren, samo da nađemo sponzora za paljenje N1“ i „Počelo je, dajte otkaze, možda ima budućnosti za vas“.

UNS je osudio je nove pretnje redakciji i novinarima N1 i zatražilo od nadležnih da otkriju i kazne odgovorne.

UNS je pozvao Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da pretnje koje su dobili novinari i redakcija N1 shvati ozbiljno i da brzo pronađe odgovorne i istakao da su zastrašivanja i pretnje novinarima neprihvatljivi i da vinovnici ovakvih verbalnih napada moraju da snose odgovornost.  

UNS će, kroz Stalnu radnu grupu, pratiti rezultate rada nadležnih u ovom slučaju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi