Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Obrazovni centar UNS-a organizovao obuku u Vukovaru za novinare srpskih redakcija, predavanje japanskog novinara i radionicu za iračke novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 01. 2024.

Autor: UNS Izvor: UNS

Obrazovni centar UNS-a organizovao obuku u Vukovaru za novinare srpskih redakcija, predavanje japanskog novinara i radionicu za iračke novinare

Obuke u Beogradu i Vukovaru koje je organizovao Obrazovni centar UNS-a krajem prošle godine okupile su više od 50 novinara, medijskih radnika, studenata novinarstva i zaposlenih u službama informisanja, a učesnici su bili iz Srbije i inostranstva.

Tema „Praćenje izbora iz ugla medija: kvalitetno izveštavanje i nepristrasnost“ u kojoj je sagovornik bio novinar i viši savetnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju dr Keići Hašimoto otvorila je zanimljiv razgovor između novinara srpskih medija i gosta iz Japana.

Hašimoto je u novembru prošle godine u UNS-ovom Pres centru odgovarao na pitanja novinara o tome koliko je moguće danas biti novinarski nepristrasan, kako raditi kada predstavnici vlasti ne daju izjave za pojedine medije...

Govorio je o svom iskustvu, pritiscima i pretnjama kojima je bio izložen pišući o novcu potrošenom u predizbornoj kampanji vladajuće stranke u Japanu kada mu je u to vreme ministar lično pretio i rekao da će „zažaliti ako nastavi da piše o tome“. 

Razgovor sa gostom iz Japana organizovao je Obrazovni centar UNS-a uz podršku Ambasade Japana u Srbiji.

Obuci je prisustvovalo više od 20 novinara lokalnih i nacionalnih medija, studenata novinarstva, a u publici su bili i predstavnici diplomatskih misija u Srbiji.

Razgovor u beogradskom Pres centru UNS-a vodila je novinarka Ljubica Gojgić.

Multimedijalno izveštavanje

Početkom decembra prošle godine Obrazovni centar UNS-a organizovao je dvodnevnu obuku o multimedijalnom novinarstvu u Vukovaru za novinare i medijske radnike srpskih redakcija koje rade uz podršku Zajedničkog veća opština.

Predavač Aleksandar Miladinović, urednik sajta BiBiSi na srpskom jeziku, govorio je o modernom izveštavanju i kako postići multimedijalnost. Poseban segment bio je posvećen javnom nastupu i govornoj kulturi.

Domaćin je bila Jadranka Jaćimović, dugogodišnja novinarka, sada predsednica Odbora za medije, informisanje i veru u Zajedničkom veću opština Vukovar. A, goste je na početku radionice dočekao i učesnicima poželeo srećan rad Dejan Drakulić, predsednik Zajedničkog veća opština.

Na radionici su bili novinari, snimatelji, tonci, rukovodioci nekoliko redakcija. Radili smo sa koleginicama i kolegama iz redakcija Radio Borovo, Radio Banska Kosa i Radio Dunav,  „Izvor“, portala srbi.hr i tv produkcije Zajedničkog veća opština i dopisništva medija ZVO iz Knina.

UNS je domaćinima poklonio svoja izdanja: „Hroniku Udruženja novinara Srbije od 1941. do 2006.“, „Vimbldonski dnevnik“, u kom su tekstovi čuvenog novinara Miroslava Radojčića, i zbornik „Laza Kostić – vizionar“, o životu i radu prvog predsednika UNS-a.

A, članstvo UNS-a potom je moglo u sekretarijatu u Resavskoj u Beogradu da pročita donete primerke lista „Izvor“ i zagrebačkih „Novosti“ koje izdaje Srpsko narodno vijeće.

IFJ i irački novinari u Beogradu

Zajedno sa Međunarodnom federacijom novinara (IFJ) sredinom decembra prošle godine Obrazovni centar UNS-a je u Pres centru bio domaćin obuke za 15 iračkih novinara i zaposlenih u javnim službama u odeljenjima za komunikaciju sa javnošću.

Obuku je vodio Monir Zarur koji je zadužen za arapske zemlje i Bliski Istok u Međunarodnoj federaciji novinara.

Ana Petronijević Miškov i Dragana Bjelica, koje vode Pres centar i Obrazovni centar Udruženja novinara Srbije,  upoznale su goste sa radom i istorijatom najstarije novinarske organizacije na ovim prostorima, "medijskom Srbijom" i starale se da dvodnevna radionica protekne kako je planirano.

Međunarodna federacija novinara ovu radionicu, kao i prethodne koje su za iračke novinare održane u Briselu, organizovala u saradnji sa Sindikatom iračkih novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi