Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Obustavljen postupak protiv Kopernikusa zbog emisije funkcionera SNS-a Đukanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 06. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Obustavljen postupak protiv Kopernikusa zbog emisije funkcionera SNS-a Đukanovića

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odlučio je da obustavi postupak za izricanje mere televiziji Kopernikus zbog emisija Vladimira Đukanovića, funkcionera Srpske napredne stranke i narodnog poslanika.

Predstavnik televizije Kopernikus Vladan Mitić na jučerašnjoj sednici Saveta REM-a se izjasnio da su pogrešili kada su prikazivali emisije Đukanovića. Članovi Saveta REM-a obustavili su postupak za izricanje mere televiziji, koji je u maju pokrenut, zato što je prekinuto prikazivanje emisija Đukanovića.

Prethodno se REM-u obratila Fondacija Slavko Ćuruvija koja je u prijavi navela da se prikazivanjem emisija Đukanovića, istaknutog funkcionera SNS-a, krše Zakon o elektronskim medijima i Pravilnik REM-a o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koji je donet na osnovu tog zakona.

U Pravilniku, navodi Fondacija u prijavi REM-u, stoji da „funkcioner ili istaknuti predstavnik određene političke stranke ne može biti voditelj, spiker ili reporter u vestima ili programu aktuelnosti“. Emisije Đukanovića koje su emitovane su „Na vezi sa Đukom“, „Na kraju dana sa Đukom“ i „Dobro jutro sa Đukom“.

„Imajući u vidu položaj Đukanovića u političkoj stranci čiji je član, smatramo da kao urednik utiče diskriminatorski na izbor tema, način na koji se teme obrađuju i na taj način lično i subjektivno prenosi gledaocima stavove koje kao pripadnik političke stranke koju zastupa, čime ugrožava opšti interes u javnom informisanju“, istakla je Fondacija.

Pozvala je i REM da televiziji Kopernikus izrekne meru zato što emisiju Đukanović koristi za „obračun sa političkim neistomišljenicima“, kao i da je u maju građane „direktno pozivao“ na kršenje zakona, jer ih je pozvao na paljenje pirotehničkih proizvoda.

Đukanović je Udruženju novinara Srbiju, komentarišući prijavu Fondacije REM-u ranije rekao da će biti „još žešći“ u „obračunu sa političkim neistomišljenicima“ u emisiji na Kopernikusu. U međuvremenu je ukinuta emisija „Na vezi sa Đukom“, čije su teme najčešće bile političke, a sastojale su se i od monologa Đukanovića o aktuelnim događajima i uključivanja gledalaca.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi