Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ забранио емисију телевизије Хепи „Голи живот“ на недељу дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

РЕМ забранио емисију телевизије Хепи „Голи живот“ на недељу дана

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) данас је због говора мржње у емисији „Голи живот“ на телевизији Хепи изрекао привремену меру забране приказавања те емисије на седам дана. Хепију је, истовремено, изречена и мера упозорења због увреда које Драган Ј. Вучићевић, главни уредник и власник „Информера“ упутио главном уреднику недељника НИН Милану Ћулибрку, гостујући у јутарњем програму.

Осим ових одлука, чланови Савета одлучили су и да се покрене поступак за изрицање мере јер је лидер Либерално-демократске партије у емисији „Добро јутро, Србију“ на истој телевизији вређао адвоката Горана Петронијевића, а да при томе водитељи нису реаговали.

Представници телевизије Хепи који су на овој седници требало да се изјасне, по други пут се нису се појавили, што је на седници изазвало коментаре да се на тај начин „ниподаштава“ рад РЕМ-а.

Чланова РЕМ-а су, образлажући меру забране приказивање емисије „Голи живот“ у којој је Михајло Улемек вређао лидера ЛДП-а, навели да су телевизији Хепи недавно биле изречене мере због њиховог програмском садржаја, али да се кршење закона и подзаконских аката понавља на тој станици.

У тој емисији било је елемента говора мржње на рачун лидера Либералне-демократске партије Чедомира Јовановић, рекли су чланови Савета.

Оливера Зекић на седници је рекла да се проблем понављања емитовања таквих садржаја може решити једино променом закона, односно да РЕМ директно наплаћује казне пружаоцима медијских услуга. „Нисам за забрану телевизијских формата, јер је то врста цензуре“, рекла је Зекићева.

Слободан Цвејић, међутим, сматра да је потребно забранити програм телевизије на више од 24 сата. „Не мислим да се увођење драконских новчаних казни може решити тај проблем“, рекао је Цвејић, који је нагласио да се управо на овом примеру види „кулминација“ неефикасности изречених мера.

На седници се полемисало и да ли је у случају вређања главног уредника НИН-а Милана Ћулибрка у јутарњем програму на телевизији Хепи реч о грешки новинарке која је водила програм или пак уреднику који је требало да прекине програм.

Вишња Аранђеловић истакла је да се на овом случају види да је новинарка покушала да „упристоји“ главног уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића у емисији, али да су увреде које је он изрекао недопустиве, јер је Уставом гарантовано право на достојанство. Сматра да је емисија „Голи живот“ заслужила строжу меру, зато што је реч о снимљеној, а не живој емисији.

Јудита Поповић казала је да би питала Миломира Марића, главног уредника телевизије Хепи, да ли су новинари те телевизије они „који генеришу такву врсту наступа“ код гостију. „Реч је о систематском приступу. Те емисије су конципиране да дође до инцидента. Ако постоји намера и да се пошаљу политичке поруке, то је већи проблем“, рекла је Поповић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси