Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Конкурс за финансирање медија у Неготину супротан Закону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 08. 2014.

УНС: Конкурс за финансирање медија у Неготину супротан Закону

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава да конкурс за пројектно финансирање медија у Неготину није у складу са Законом о јавном информисању и медијима и тражи од општине да Конкурс усклади са Законом. На Јавном конкурсу за доделу средстава у области јавног информисања у Неготину, који је објављен 6. августа, право учешћа имају само „локални и регионални електронски медији (телевизијски програми) под условом да пружају услуге информисања грађана општине Неготин“.

 

УНС подсећа да по новом Закону, право учешћа на конкурсу имају: „издавач медија који је уписан у регистар медија и правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија“.

УНС истиче да јавна гласила попут штампаних медија, радио станица и незвисних продукција не смеју бити изузета из Конкурса и да је ограничавање конкурса само на „електронске медије (телевизијске програме)“ неприхватљиво и у супротности са законом.

УНС зато позива општину да Конкурс усклади са Законом и не допусти дискриминацију медија у Неготину.  

УНС такође позива општину да објави састав Комисије за доделу средстава, с обзиром на то да по Закону о јавном информисању и медијима, чланови Комисије морају бити "из реда независних стручњака за медије и медијских радника који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију."

Такође, Законом је предвиђено  да се„већина чланова комисије из става 1. овог члана именује на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји и уколико предложена лица испуњавају законом предвиђене услове“. У овом случају локална власт није обавестила новинарска удружења да ће конкурс бити расписан.

Коментари (23)

Остави коментар
пон

18.08.

2014.

SAMO VAS GLEDAM [нерегистровани] у 23:32

SAMO JAVNO I TRANSPARENTNO

Ako opštinskoj vlasti služe mediji da pokriju njihovu nesposobnost, ništa im ne pomaže!!!! Društvene mreže su toliko uzele maha, da prosto šta god se servira na plačenim medijima, sve je izloženo sudu javnosti. Gospoda na vlasti u bilo kojoj opštini u Srbiji, mora prvenstveno 6promeniti svest, način rada i sarađivati međusobno! Napraviti sistematizaciju svih radnih mesta u opštini i zahtevati pismeni izveštaj SVAKOG DANA, šta je svaki zaposleni tog dana uradio, odnosno da li je zaslužio dnevnicu i na kraju mesečnu platu. Dokle bre da živite na grbači ovog napačenog naroda?
Opština Negotin je godišnje plačala lokalnih TV medijima, 12 miliona dinara a samo u prva tri meseca ove godine 6 miliona. Ispraznili budžet, ostavili budućim generacijama da plačaju kredite za projekte infrastrukturu a nijedna investicija u proizvodne kapacitete.
Sve to narod zna i bez TV medija, koji je doduše potreban, ali ne na usluzi vlasti, već svih građana opštine Negotin!!! Pokrivenost signala treba da bude za celu teritoriju opštine ma i šire, a ne samo pokriva grad Negotin.


Одговори
пон

18.08.

2014.

Raeman [нерегистровани] у 20:03

ZA TATU I BATU

U Svrljigu je informisanje na najnižoj lestvici ali kada je u pitanju finansiranje tu kolo vodi miljenik opštinske oligarhije iz tabora USS (seljačke stranke) radio "Bubamara" i njene radne jedinice, svrljiške novine odnosno "Simpl lok" firma za izradu sajtova, programa, novina...(održava i sve sajtove opštinskih ustanova i javnih preduzeća), sa većim novčanim iznosom (oko 300.000 na mesečnom nivou) od usvojenog kolača za svrljiške medije od 5.500.000,oo dinara.

Da bi bata mogao da podeli TATI I BATI ovoliki iznos, predsednik opštine i danas narodni poslanik, seljak po opredeljenju, zaposli, odnosno uze iz radio Bubamare batu, i ubaci ga u izmišljeni Centar za kulturi, turizam i sport, za 45.000 platu. Dade mu ovlašćenje piara opštine i prvog čoveka za naručivanje informacija od medija sa kojima centar ima potpisane Ugovore. Do promene načelnika opštinske uprave potpisivao je saglasnost o plaćanju medijima koji su objavljivali naručene informacije a kada je stupio novi načelnik dobio je usmeno ovlašćenje a od Direktora centra i pismeno, da prati informisanje a načelnica da potpisuje račune sa specifikacijom, po njegovom nalogu, koliko kome treba platiti. Naravno tu prednost uvek imaju TATA i BATA. Čaršija priča da se novac deli i sa ljudima iz vrha vlasti.
U Svrljigu upravo iz tih razloga nema ni Konkursa ni tendera a kada ga je bilo Bubamara je bila najskuplja pa su takvi tenderi ubrzo poništavani.
Kod dodele sredstava za informisanje nema ni neutralnih komisija niti se poštuje Zakon o javnom informisanju i medijima. Ovde je naručilac informacija važniji i jači nego li obaveze iz potpisanog Ugovora i uvek je u prednosti ovaj prvi. Opozicije takoreči i nema u lokalnom parlamentu tako da njima sve što "vladajuća oligarhija" predloži glat prolazi jer su svi podkupljeni i skloni podmićivanju. Na taj način lokalna vlast ima apsolutnu kontrolu nad svim medijima a ima elemenata i diskriminacije prema recimo TV Laseru, radio Svrljigu i određenim regionalnim medijima...

Iz ovih razloga podnete su krivične prijave za nezakonitu raspodelu Budžetskih sredstava, prijave Državnoj budžetskoj inspekciji, a u pripremi su i tužbe prema rukovodstvu opštine Svrljig i direktora Centra za kulturu, turizam i sport.

Одговори
пон

18.08.

2014.

Књажевац [нерегистровани] у 12:09

"По бабу и стричевима"

У општини Књажевац, већ пар година, локална власт финансира "послушнике", стварајући тако једноличност и необјективност у извештавању. Од пара грађана се плаћају и неке фантомске агенције из околних градова (Зајечара, на пример) за које се не зна ни чиме се баве, а камоли шта су крајњи продукти њиховог рада. Највише средстава добијају: телевизија "Белами" из Ниша, коју узгред у граду слабо ко гледа и локални режимски сајт и кабловски ТВ канал "Књажевацинфо", чији су власници чланови (некад и председници Извршног одбора) владајуће Демократске странке и "Динкићеваца". Једини медиј који "разбија медијски мрак" је портал "Knjazevacke.rs", али и он кубури с информацијама, новцем и дописницима из Књажевца. Незванично сазнајем да их општинари упорно игноришу и не желе да разговарају с њима. Ако ништа друго, упаљена је "искра слободног медијског неба" у "Малој Венецији", општини у којој све функционише по принципу "шта тата (читај: председник општине) каже"! П.С. О комисији за доделу средстава да и не говорим - чине је представници владајуће гарнитуре...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси