Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Смењени званичници државне новинске агенције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 12. 2011.

Извор: Танјуг

Смењени званичници државне новинске агенције

Будимпешта - Централна мађарска медијска редакција (МТВА) отпустила је данас уредника редакције вести државне новинске агенције МТИ и сменила главног и одговорног уредника те куће, због извештаја који је изазвао штрајк глађу новинара у знак протеста због манипулација владе агенцијом.

Габор Ело, шеф редакције вести агенције МТИ, која прослеђује извештаје свим државним телевизијским каналима, отпуштен је због "озбиљне професионалне грешке", наводе у заједничком саопштењу МТИ и МТВА.

Редакција коју је Ело водио, објавила је 3. децембра извештај на чијем је видео снимку лик бившег врховног судије Золтана Ломниција приказан као замагљен, без конкретног разлога, што је створило утисак да је Ломници, познат као критичар владе, сумњива особа, оценила је јавност.

Из истог разлога, са места главног и одговорног уредника смењен је Данијел Пап, пренео је АФП. Пап, бивши портпарол крајње десничарске партије Џобик, оптужен је и да је у априлу манипулисао неким вестима, како би Данијела Кон-Бендита, посланика странке Зелених и гласног критичара премијера Виктора Орбана, представио као педофила.

Отказ уручен Елу схваћен је у јавности као коначни удар на покушаје владе да контролише медије, због чега је пет мађарских новинара ступило у штрајк глађу, годину дана после ступање на снагу спорног закона о медијима.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси