Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Отворен конкурс за Награду ЕУ за истраживачко новинарство 2024.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

13. 05. 2024.

Извор: Данас

Отворен конкурс за Награду ЕУ за истраживачко новинарство 2024.

Отворене су пријаве за “Награду ЕУ за истраживачко новинарство 2024”, којом ће Европска унија наградити најбоље приче настале у Србији током претходне календарске године.

Наградни фонд за нашу земљу износи 10.000 евра, а признање се додељује у оквиру пројекта „Јачање квалитетног новинарства на Западном Балкану и Турској II“.

Награда има за циљ да препозна и представи изузетна достигнућа у истраживачком новинарству, као и да повећа видљивост квалитетних прича.

Награда се додељује на Западном Балкану (Србија, Босна и Херцеговина, Албанија, Црна Гора, Косово, Северна Македонија) и Турској, а и ове године се награђују и најбоље регионалне приче.

Наградни фонд за национална, као и за регионална признања износи 10.000 евра. У свакој земљи се додељују трима најбољим причама године, а износи националних и регионалних награда су 5.000 (за прво место), 3.000 (друго) и 2.000 (за треће) евра.

Сваки кандидат може да номинује свој рад за националну и/или регионалну награду, а максималан број пријава по кандидату је три.

Посебност овогодишњег конкурса је та што чланови жирија националних такмичења имају ексклузивно право да за регионални конкурс предлажу приче које сматрају релевантнима, чак и ако прича није иницијално номинована за тај ниво конкурса.

Организатор награде је поново Thomson Media, организација са вишедеценијским искуством у развоју медија и промоцији медијских слобода на глобалном нивоу.

Рок за подношење пријава је 13. јун 2024. године до поноћи по средњеевропском времену, а сви заинтересовани могу да сазнају више детаља и пријаве пројекат на линку.

Пројекат финансира Европска унија, а спроводи га конзорцијум који чине Балканска истраживачка мрежа – БИРН Хуб, Централноевропски универзитет (ЦЕУ) – Мађарска, Удружење новинара (АЈ) – Турска, Тхомсон Медиа (ТМ) – Немачка, Универзитет Гоце Делчев Штип (УГД) – Северна Македонија, Независни синдикат новинара и медијских радника (ССНМ) – Северна Македонија, Асоцијација медија Југоисточне Европе (МАСЕ) – Црна Гора и Балканска истраживачка мрежа Косова (БИРН Косово).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси