Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Напад на Вука Цвијића није смео да се догоди, осуђујемо ово насиље
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

29. 05. 2024.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Напад на Вука Цвијића није смео да се догоди, осуђујемо ово насиље

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује напад на новинара недељника „Радар“ Вука Цвијића.

Према сведочењу нападнутог новинара, данас га је у Косовској улици прво вређао, а затим и песницом у главу ударио директор „Српског телеграфа“ Милан Лађевић.

Цвијић је рекао УНС-у да је пролазио Косовском и да су у кафићу код броја 18 седели Лађевић и новинар ком се јавио, поздравио их је и питао „како сте“. Затим је, према сведочењу Цвијића, Лађевић устао од стола и почео да га вређа, уноси му се у лице, да би у једном моменту чак дошло и обезбеђење које се поставило између Лађевића и њега.

„Он им се обратио и рекао не брините се, ми смо колеге“, рекао је Цвијић УНС-у.

Затим се обезбеђење удаљило, а Цвијић је, како је објаснио, нападнут.

„Ударио ме песницом у главу. Затим ми се увредљиво обратио и рекао 'шта, нећеш да се бијеш?`. Рекао сам да ћу позвати полицију. А он је узвратио: `Реци им да сам горе у редакцији`“, испричао је новинар „Радара“ УНС-у.

Цвијић је поступио у складу са упутствима Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ) и напад пријавио полицији и члану СРГ Верану Матићу, који је одмах дошао у Косовску улицу.

„Дошла је одмах уз редовну полицију и она из састава Управе криминалистичке полиције. Вук је поступио по препоруци СРГ, позвао је СОС телефон на ком се пријављују напади на новинаре, а ја сам пријавио случај контакт тачки у надлежном тужилаштву. Све смо урадили у рекордном времену што је могло да се уради и у складу је са механизмом који је установила СРГ“, рекао је Матић УНС-у.

УНС је позвао и директора „Српског телеграфа“ који је негирао да се напад догодио.

„Све је слагао“, рекао је Лађевић и замолио да га зовемо касније, али потом није одговарао на позиве.

Као новинарска организација која учествује у раду СРГ у оквиру ког се прати сваки конкретан случај напада на новинаре, УНС ће информисати јавност о току овог поступка.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

30.05.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 10:25

sramota

Sramota je da UNS ovako reaguje a da prethodno ne ispita celi slučaj. Tekst je trebalo da bude meutralan dok se ne utvdi sta se stvarno desilo.Ovako žrtva je dete koje se prvo požalilo roditeljima. Ne profesionalno za sramotu, tendeciozno

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси