Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији без афера - и то постоји
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 12. 2011.

Извор: Дневник

Медији без афера - и то постоји

Имали смо, додуше, једну аферу. Открили смо превару: грађанима, пореским обвезницима наплаћиване су путарине на једној краткој деоници на путу од Стразбура до Париза, иако је она изграђена управо њиховим новцем. То је трајало годинама, али захваљујући нашим новинарима, паре су им враћене и сва штета је надокнађена....

Овако је новинарима из Србије одговорио заменик главног уредника француског регионалног дневног листа ДНА Франсоа Монпезат на питање да ли у тим новинама уопште има афера, тешких прича или се баве искључиво лакшим, животним темама сведеним на ниво појединца, како се чини при првом погледу на стазбуршку штампу.

Био је француски новинар затечен питањем колега из Србије, таман онолико колико је нас збунило то што смо од њега чули.

– Не сећам се да је за двадесет година, колико радим у овој кући, било још афера. Нисмо, рецимо, ниједног званичника, на било ком нивоу власти, открили у некој недозвољеној радњи, па и не пишемо о томе. Овде живе мирни људи коју поштују правила понашања, нема инцидената. Можда нешто око фудбалског клуба... – испричао је Монпезант, домаћин у ДНА, новинарима из Србије који су прошле недеље посетили стразбуршке и паришке медије, као и европске институције.

ДНА, Dernieres Nouvlles d”Alsace, лист је са јако дугом традицијом. Основан је 1877. године, када је Стразбур, најзначајнији град двомилонске покрајине Алзас, припадао Немачкој, а дешавало се у његовој историји да прелази из француских у немачке руке и враћа се. И власници ДНА су се, како каже Монпезант, мењали често, а сада су најпознатије и најчитаније алзашке новине у рукама француских банкара.

Преко 80 одсто примерака продаје се у претплати, а читаоцима у целом региону свакога јутра, пре седам часова, новине стижу на кућни праг. У њима најпре могу да прочитају вести из Француске и света, уз уреднички коментар, а једнако важне су регионалне и локалне теме.

– Имали смо много власника, али то није утицало на уређивачку политику. А она је таква да смо политички неутрални, да не позивамо грађане да гласају за неку политичку опцију, али, ако постоје нека основна смерница, онда је то опредељеност ка европској политици. Овде највећи део становништва гласа за десницу, односно за Ле Пенов Национални фронт, па и нас читаоци доживљавају као десни центар, али то нисмо, увек остајемо при ставу да бранимо демократију. Догодине, на локалним изборима, свака ће политичка партија имати исти простор у нашим новинама. Али, својски се трудимо да испратимо догађаје на локалу.

У Стразбуру је неколико месних заједница које су веома активне, те пратимо све што раде, обавештавамо грађане баш о свим дешавањима у сваком делу града и региона – испричао је наш домаћин.

Frank Nouchi из паришког Ле Монда такође каже да власници немају утицаја на уређивачку полтику ове куће. И звучи уверљиво. Али, и у овом новинском гиганту, у свету јединственом по томе што је за целог свог века био у рукама новинара који га стварају, лане је дошло до промене власништва.

Наш домаћин каже да му је то давало одрешене руке и статус у којем је увек био невазисан, па и од Де Гола. Прошле године, међутим, дошло је до докапитализације па су сада у игри и три нова акционара, али, уверава нас Nouchi - то се у новинама не примети. Још су своји.

– И даље смо јединствени по томе што смо једини лист у земљи који излази поподне. У подне завршавамо са штампањем, а у 14 часова Ле Монд је на киосцима диљем Француске. Отворени смо према свету, а наша је одлика то што смо веома привржени идејама права и социјалне правде. Уз нас увек иде придев “левичарски”, али нисмо то у толикој мери као, рецимо, “Либерасион”; ми, заправо, пропагирамо леви центар. То се, рецимо, у новинама види тако што ће читаоцима у уредничком коментару пред изборе бити скренута пажња за ког би било најбоље да гласају – објаснио је Ноуцхи.

По природи посла сумњичави, научени да не хватају прву лопту и прихватају све здраво за готово, новинари из Србије разменили су утиске након разговора с француским колегама. Није да им не верују, наопако, али просто, дошли су из земље у којој власник, било да је држава, било општина, било приватник, може да има утицај на садржај медија који је у његовим рукама.

Притом, под кожу су им се, као и свим читаоцима и грађанима Србије увукле афере, приче о корупцији, насиљу, којекавим фобијама из којекавих „паметних” глава. Тек, није прича о европским новинама осиромашеним за такве теме код српских новинара одмах попила воде.

Слушајући колеге из ДНА и Ле Монда, листајући те новине, ипак сложили смо се - француски новинари много више придају свакодневном животу грађана и објашњавају како неке одлуке утичу на живот људи. А, баш бисмо и ми волели да откривамо „велике” афере о пунктовима на добрим аутопутевима на којима се неосновано наплаћује путарина.

Слађана Глушчевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси