Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Угрожена независност медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2011.

Извор: Прес

Угрожена независност медија

Европска комисија критикује Предлог медијске стратегије

Европска комисија упутила је Влади Србије примедбе на Предлог медијске стратегије у којима се наводи да у државним медијима мора бити обезбеђена уређивачка и финансијска независност или се ти медији морају приватизовати.

У примедбама се истиче да би требало увести јасне критеријуме за државно оглашавање, а правила тржишне утакмице требало би да буду тако спроведена да се спречи концентрација прихода од реклама и њихова дистрибуција на монополистички начин, што би могло да резултира злоупотребом доминантног положаја и утицаја на професионални и финансијски интегритет медија.

Наводи се и да сви извори финансирања медија треба да се ограниче на транспаренте пројекте и јасне критеријуме.

Европска комисија додаје и да је нејасна одредба о томе да ће држава куповати агенцијске сервисе за сопствене потребе јер се то оставља простор за утицај на медије.

Европска комисија је критиковала и предлог о оснивању шест нових регионалних јавних сервиса зато што страхује да они неће бити финансијски одрживи због жестоке конкуренције. У примедбама се наводи и да је, због политичке природе савета националних мањина и због потенцијалног утицаја на медијски садржај, подједнако проблематична одредба да ти савети могу да финансирају своје властите медије из државног буџета.

Комисија такође сматра да могућност успостављања државног медија за Косово није неопходна. Координатор за односе са јавношћу Владе Србије Слободан Хомен најавио је да ће Влада до 1. октобра усвојити Предлог медијске стратегије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси