Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар који је уздрмао Мердокову империју
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 07. 2011.

Извор: Е-новине

Новинар који је уздрмао Мердокову империју

Он је открио причу која је довела до гашења 168 година старог британског листа, понизио једног од најмоћнијих медијских могула света и изнео на светло дана хакерски скандал у који су умешани политичари, полицајци и новинари.

 

Новинар листа The Guardian Ник Дејвис је провео године истражујући скандал са прислушкивањем телефона у Британији упркос равнодушности полиције и подсмеху својих колега.

“То је одлична прича о злоупотреби моћи”, каже Дејвис за Associated Press. “То је оно што сви новинари желе да открију, зар не? Злоупотребу моћи”.
Све је почели 2005., када је таблоид News of the World објавио причу о повреди колена Принца Вилијама. Особље крављевске породице је веровало да је лист, део империје Руперта Мердока, једино могао да сазна за принчеву повреду прислушкујући његову телефонску комуникацију и затражило је од полиције да истражи те сумње.

Истрага је довела до два човека запослена у News of the World, репортера Клива Годмана и приватног истражитеља Глена Мулкера, који су ухапшени 2007. због прислушкивања порука остављених на телефонима краљевске породице и њихових сарадника, укључујући принца Вилијама и његовог брата Харија.

Уредник таблоида, Енди Кулсон је тада изјавио да није знао ништа о њиховим поступцима али је ипак поднео оставку. Недуго потом, тада опозициони лидер Дејвид Камерон је запослио Кулсона као шефа за комуникације и задржао га када је постао премијер у мају 2010. године. Иако је интересовање за причу слабило, Дејвид је остао на трагу. Сумњајући да је пракса прислушкивања била шире распрострањена Дејвид је окренуо изворе које одржава последњих 30 година колико је у Гардиjану.

Тај угледни британски лист је објавио његов истраживачки текст 2009. Ту је откривена да је лиср Руперта Мердока платио више од 1,6 милиона долара како би смирио тужбе везане за хаковање телефонских порука као и илегални приступ пореским извештајима, информацијама о социјалном осигурању и банковним подацима политичара, глумаца и спортских звезда.

Дејвис каже да полиција има доказе да је хиљаде људи, од селебритија попут Гвинет Палтро и Сијене Милер до политичара као што је бивши заменик премијера Џон Прескот, било мета приватних истражитеља који су радили за Мердокове листове. Он каже да су судску списи показали да је тужба против листа News of the World од стране Гордона Тејлора, председника Професионалне фудбалске асоцијације Енглеске, решена уз услов да Тејлор не говори ништа у вези случаја.

Тек прошле недеље скандал се одмотао Дејвисовим открићем да је News of the World хаковао телефон 13-огодишње жртве убиства Мили Довлер и можда отежао полицијску истрагу њеног нестанка 2002. године брисањем неких порука. До скоро, јавност је веровала да су само јавне личности биле умешане у скандал са хаковањем, познате личности, спортске звезде, политичари и чланови краљевске породице, дакле, моћни људи којима не треба помоћ да би се обрачунали са британским таблоидима.

Међутим, идеја новинара да прислушкују поруке остављене за убијену девојчицу је ипак била превише. Камерон, који је некада бранио Кулсона, је био приморан да се од њега дистанцира. Мердокова британска компанија News International је угасила News of the World, уз образложење да је лист постао сувише отрован да би преживео. Полицијски званичници су такође изнели неколико извињења због тога што нису раније истражили злоупотребе. Група News Corp. у већинском власништву аустралијско-америчког магната Руперта Мердока, објавила је у среду да одустаје од куповине британске сателитске телевизијске мреже BSkyB, након што се Камерон придружио опозиционим партијама у супротстављању преузимања те телевизијске мреже.

“Када сам писао причу о Мили Довлер, послао сам мејл свом уреднику написавшу му да је ово најснажнија прича до сада. Ипак нисам успео да предвидим размеру емоциналног утицаја”, каже Дејвис за АП. “Било је просто невероватно гледато све што се издешавало. Премијер, који је био близак са Мердоком и склон да брани његово преузимање мреже BSkyB и поступке свог сарадника Кулсона, изненада је променио позицију”.

Дејвис се такође сукобио и са оснивачем WikiLeaks-a Џулијаном Асанжом, кога је убедио да ради са Гардиjаном у објављивању америчких дипломатских депеши. Њих двојица су се разишли након што је Дејвис објавио да шведска полиција истражује оптужбе против Асанжа за наводно сексуално узнемиравање две жене. Многе Асанжове присталице су критиковале Гардиjан због тога што је истраживао причу која се односила на тако вредан извор, али Дејвис каже да су новинари тако постали корумпирани, држећи се даље од прича о људима са којима су блиски.

Дејвис наводи да су његови извештаји у вези хакерског скандала само почетак.

“И даље постоје начини да се ова прича још истражи”, каже он. “Прича се може проширити на друге листове и друге технике прикупљања информација. Такође се може проширити и на друге земље”.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси