Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гневни хулигани насртали на новинаре и вређали суд
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2011.

Извор: Блиц

Гневни хулигани насртали на новинаре и вређали суд

Изрицање пресуде убицама Француза Бриса Татона обележили бројни инциденти


Београд - Ђорђе Прелић (26), главни организатор убиства француског навијача Бриса Татона (28), осуђен је јуче на 35 година затвора, а пресуду је дочекао на слободи. Сумња се да се овај вођа “Алкатраза” крије у једној од земаља региона. У међувремену му се породила невенчана супруга.

Истражни органи имају противречене информације о скривању Прелића. Према првим информацијама, после расписивања потернице Прелић је побегао у Холандију користећи познанства са кријумчарима дроге, затим је било података да се налази у једној земљи у окружењу Србије да би последње информаце указале на то да се крије у Београду или његовој околини.

Осим Прелића, као организатори осуђени су Дејан Пузигаћа (30) на 32 године, као и Љубомир Марковић Кића (31) и Иван Грковић (29) на по 30 година затвора. На казне од 14 година, веће судија Мирјане Илић, осуђени су Милан Вујовић, Бранимир Четник и Владан Сувајац. Две године мање добили су Драган Томасовић, Стефан Величковић, Милан Тарлаћ и Бојан Матијевић. Због насилничког понашања пет година иза решетака провешће Степа Петровић, док је условну двогодишњу казну због помогања хулиганима после злочина добио Владимир Бошковић.

Изрицање пресуде прошло је уз бројне инциденте у којима су хулигани који су дошли у судницу претили и вређали судије, али и новинаре на које су чак и физички насртали. Иако је било лако претпоставити да ће хулигани доћи на заказано изрицање пресуде, родитељи убијеног Татона због безбедности морали су да буду уведени и изведени из београдске Палате правде на споредан улаз.

Суђење је обезбеђивао и велики број полицајца, али је међу публиком била и већина вођа навијачких група Партизана. Били су и припадници група “Алкатраз”, “Иридућибили”, чији су припадници сада осуђени за убиство, као и припадници највеће групе навијача Партизана “Јужни фронт”.

Веома лошом организацијом у Палати правде одређено је да се суђење не одржи у највећој судници и поред огромног интересовања повод за прве инциденте управо је била гужва јер су бесни навијачи, зато што нису могли да уђу у судницу због малог броја места насрнули на новинаре, који су такође у већем броју остали напољу.

Навијачи су покушали и на силу да уђу у судницу гурајући се, али их је обезбеђење у томе спречило. Са инцидентима је настављено и чим су се чуле прве казне. Родбина и пријатељи оптужених бурно су реаговали уз повике и јецања, а некима је и позлило.

Оптужени Грковић, Драган Томасовић и Бојан Матијевић су затражили да их изведу из суднице, јер нису хтели да саслушају образложење пресуде до краја. Оптужени Стефан Величковић прокоментарисао је своју пресуду на 12 година речима: “Ви сте извршили убиство пресудом.”

Судницу су напуштали уз плач, али и претеће повике и псовке, чланови породица оптужених, и пријатељи. Осим псовки, узвикивали су: “Судиће вама народ”, “Жалићемо се у Стразбуру”, “Прави кривци се слободно шетају градом”, “Ни терористи нису оволике казне добили”...

Са инцидентима је наставаљено и испред београдске Палате правде док су новинари узимали изјаве адвоката и чланова породица оптужених, који су рекли да су веома незадовољни и да ће уложити жалбу. Група хулигана је насрнула на сниматеље српских и француских телевизија уз претње и псовке, али их је полиција зауставила.

Портпарол државног тужилаштва Томо Зорић рекао је да је тужилаштво задовољно пресудом и да је она опомена и порука да овако нешто никада не би смело да се понови.

- Ово је доказ да је правда достижна. Пресуда је потврда и ефикасности српског правосуђа, које је показало да је способно да за само седам месеци првостепеном пресудом може да оконча овај веома сложен случај - каже Зорић.

Осуђени, њихови браниоци и тужилаштво имају право да уложе жалбу на пресуду Апелационом суду у Београду у року од 15 дана по пријема написане пресуде.

Антрфиле : “Немој овде, има много полиције.”

Једном од предводника у инцидентима који је насртао и на новинаре припадник обезбеђења је рекао: “Немој овде, има много полиције.” Чак и новинари највећих француских медија који су били акредитовани и допутовали само због тога нису успели да уђу у судницу.

Тек су на интервенцију из Амбасаде Француске неки од њих пуштени унутра, али је, на пример, новинар из Тулуза, родног места убијеног Татона, био принуђен да чека испред суднице.

Екипа „Блица”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси