Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Би Би Си због кризе гаси 5 редакција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2011.

Извор: Б92 онлајн

Би Би Си због кризе гаси 5 редакција

Београд - Руководство светске службе Би Би Си одлучило је да угаси 5 својих редакција, као начин смањења трошкова због светске економске кризе. Међу 5 редакција су и 3 балканске – српска, албанска и македонска.

Новинар српске редакције Би Би Си-ја Дејан Радојевић објашњава и шта су разлози за овакву одлуку Би Би Си-ја:

“Британска влада је у у склопу мера штедње смањила паре које издваја за светску службу Би Би Си-ја, због тога и у Би Би Си-ју мора да се стеже каиш и онда су они, кажу, ишли по списку приоритета и закључили су да је потреба у земљама којима се обраћају неке друге редакције у Би Би Си-ју, потреба за информацијама које обезбеђује Би Би Си већа него што је то случај у Албанији, на Косову, Македонији, у Србији", рекао је Радојевић.

"За нас ово значи да ћемо емитовати програм још неколико недеља и након тога ћемо се опростити од слушалаца. Престаће један период историје у којем су на Балкану људи, на свом матерњем језику, могли да слушају светску службу Би Би Си-ја, а тај период је почео пред Други светски рат. Значи, говоримо о неколико деценија", подсетио је он.

"Затварање 3 балканске редакције, португалске, редакције за Африку и програма за карипска острва је само један мали део смањења трошкова у светској служби Би Би Си-ја", објашњава Радојевић.

"Морам да кажем да је једна од жена руководилаца у светској служби Би Би Си-ја, говорећи о ономе што ће они током дана објавити, а то су друге мере штедње, колико ће људи остати без посла, употребила реч коју је тешко превести на српски, али у принципу је то 'масакр' - што значи да ћемо током дана сазнати како ће проћи други делови Би Би Си-ја где ће заправо још велики број људи остати без посла", наводи он.

"Говори се о најмање 200-300 људи. О томе ћемо известити у Свету у 2, јер је обраћање директора светске службе Би Би Си-ја најављено за негде 11 сати", изјавио је за Би Би Си Дејан Радојевић.

Радио Б92 и Би Би Си сарађују од деведесетих година, а од 2006. имали су и заједничку копродукцију кроз емисију “Свет у два”, која се емитује свакодневно од 14-15 часова.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси