Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гашење традиционалних програма?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2010.

Извор: Данас

Гашење традиционалних програма?

Мађарска редакција Радио Суботице

Суботица - Новинари и спољни сарадници мађарске редакције Радио Суботице недавно су запретили да ће обуставити неке своје емисије, које се на овој станици иначе емитују већ скоро две деценије, зато што се хонорари за њих не исплаћују од јула месеца.

Са проблемом финансирања дела свог програма суочавају се и други мањински медији већ дуже време, јер за емисије које излазе из тзв. оквира основног програма, а које се тичу очувања и неговања националне традиције и културе, морају сами обезбедити новац с обзиром на то да град, као оснивач Радио Суботице, из ионако скромног буџета, издваја средства само за основни програм.

Реч је о емисијама едукативног, културног и уметничког садржаја, које мађарска редакција Радио Суботице негује већ двадесетак година. Град за све три редакције - на хрватском, српском и мађарском језику - обезбеђује подједнака финансијска средства, али она нису довољна и за специјализоване мањинске програме.

До сада се новац некако набављао из донација, али последњих годину-две оне су готово пресахнуле.

- Истовремено смо конкурисали и код мађарских фондација које помажу културу у дијаспори, као што је највећа међу њима „Родна груда“. Нажалост, на то ко ће од културних институција и удружења која се баве неговањем културе и традиције добити та средства у великој мери утиче политичка елита, а пре свега ту мислим на Мађарски национални савет. Они, то треба јасно рећи, преферирају Панон телевизију и Панон радио, и 90 одсто средстава одлази тамо. Радио Суботица је гурнута у запећак - каже Јанош Немет, заменик уредника програма на мађарском језику.

Након најаве да ће обуставити програм, појавили су се и неки страначки предлози, попут оног из Демократске заједнице војвођанских Мађара, да се локални одборници мађарских странака одрекну своје месечне одборничке надокнаде и донирају их радију.

- Ми смо то предложили и СВМ-у јер ми имамо само четири одборника, и то практично не би имало неког ефекта, мада смо спремни да то урадимо - каже Чаба Шепшеи, шеф суботичког ДСВМ-а.

За сада је то остало само на предлогу.

Председник Мађарског националног савета Тамаш Корхец је у разговору са члановима мађарске редакције Радио Суботице најавио решење, и то у виду посебног конкурса за радио, који би ускоро требало да се распише.

- Прихватамо такав предлог, али док се све не оконча и не добијемо потребан новац, имамо резерве према свима. Али, то би било решење на кратке стазе, те ће програми који се праве и циљу очувања и неговања мађарске културе и традиције даље бити под знаком питања - каже Немет Јанош.

Ливија Тот Барати, чланица Мађарског националног савета, каже, међутим, да није проблем у овом савету, већ ставу донатора који је захтевао да мађарска редакција има посебан рачун на који ће уплаћивати средства.

- Све фондације морају да имају увид у то како се троши новац који донирају, а у овом случају то није било могуће. Због тога ти пројекти нису пролазили, и то је нама речено у Фондацији. Ми свакако желимо да се овај проблем реши, али не тако што ћемо сад обезбедити да се исплате ти хонорари, и онда ништа - практично само да гасимо пожар. То се мора решити на дуге стазе, и у томе треба да учествују поред националних савета (а то је проблем код свих мањинских медија) и Покрајина и држава - каже Ливија Тот.

Весела Лалош

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси