Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ухапшен Џулијан Асанж
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2010.

Извор: РТС онлајн

Ухапшен Џулијан Асанж


Британска полиција саопштила је да је ухапсила оснивача „Викиликса", Џулијана Асанжа, јавља агенција "Ројтерс". Ухапшен је на основу налога шведског тужилаштва, које га терети за два сексуална преступа.



Оснивач Викиликса Џулијан Асанж ухапшен је јутрос у Лондону, потврдила је британска полиција.

Асанж је ухапшен на основу европског налога за хапшење јутрос око 9.30 по локалном времену, када се појавио на заказаном разговору у полицијској станици у Лондону.

Европски налог за хапшење валидан је у целој Европској унији и обавезујући је за све земље чланице. У овом случају, налог за хапшење издало је шведско тужилаштво које га терети за два сексуална преступа, које оснивач Викиликса негира.

Асанжови адвокати саопштили су синоћ да су у току преговори са Скотланд јардом, да би се уговорио састанак на којем би оснивач Викиликса одговорио на питања у вези са оптужницом подигнутом у Шведској.

"Покушавамо да договоримо састанак са полицијом, како би они поставили то питање и добили одговор", рекао је Асанжов правни заступник Марк Стивенс, свега неколико часова пошто је централи Скотланд јарда достављена нова потерница.

Како наводе извори Гардијана, очекивало се да ће се Асанж пред судијом појавити данас, када ће, највероватније, затражити да буде пуштен на слободу, уз кауцију.

Гардијан наводи да ће Асанж морати да скупи најмање 100.000 фунти и шест особа, које ће пружити гаранције да ће се оснивач Викиликса поново појавити пред судом, или и саме ризикују затворске казне.

Према британским законима, када се преда полицији, Асанж ће у наредна 24 часа имати прилику да са судијом преговара о кауцији, а прво рочишт,е о евентуалном изручењу Шведској, мора бити одржано у року од 28 дана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси