Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За дигиталну ТВ по 50 евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2010.

Извор: Блиц

За дигиталну ТВ по 50 евра

Већина грађана ће морати да купи декодер сигнала Око два милиона домаћинстава у Србији има старе телевизоре који не примају дигитални сигнал, па ће им бити потребни декодери који коштају око 50 евра



Када 2012. коначно уведемо дигиталне ТВ канале, скоро два милиона грађана који за пријем телевизијског сигнала користе антене, програм на старим телевизорима моћи ће да гледају искључиво помоћу декодера. Ти декодери, који аналогни сигнал претварају у дигитални, још нису у продаји, а према најавама из Министарства за телекомуникације, коштаће око 50 евра.

Држава је раније најавила и да ће помоћ при куповини декодера највероватније обезбедити за социјално најугроженије категорије становништва.

Друга варијанта је да се пазари нов телевизор, односно онај који подржава ДВБ-Т2 стандард са МПЕГ 4 компресијом сигнала. Међутим, тих телевизора још нема у продаји у нашој земљи.

Гледаоци који програм прате путем кабловске телевизије по увођењу дигитализације телевизијски програм ће наставити да прате несметано, што значи да њима неће бити потребни ни декодери, нити замена телевизора.

У Србији, ако је веровати надлежнима, тренутно се пуном паром ради на свим пољима повезаним са дигитализацијом телевизије. Ипак, реализација неких активности из акционог плана касни, а процес највише успоравала чињеница да новоосновано предузеће „Емисиона техника и везе“ није имало директора.

Кроз претприступне фондове ЕУ, наша земља је добила финансијску помоћ за набавку дела емисионе опреме, као и за консултантске услуге у вези с дигитализацијом телевизије. Тако ће почетком следеће године консултанти почети са радом, док ће опрема пристизати и кренуће њена инсталација.

Стратегија за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма у Србији, са акционим планом, усвојена је 2. јула 2009. године, на седници Владе. Стратегијом је предвиђено да датум преласка на дигитално емитовање ТВ програма буде 4. април 2012. године.

Ирини Рељин, помоћница министарке за телекомуникације, каже за „Блиц“ да је прелазак на дигитално емитовање ТВ програма обавеза Србије. Споразумом који је Србија потписала на Регионалној конференцији одржаној 2006. године у Женеви, наша земља се, као и све остале европске земље, обавезала да пређе на дигитално емитовање најкасније до 17. јуна 2015. године. Европска комисија је својим чланицама препоручила да искључе аналогни ТВ сигнал и пређу на дигитално емитовање до почетка 2012. године, наводи Рељин.

Како се ради о процесу у коме није дозвољено кашњење, поставља се питање докле је наша земља стигла са припремом за гашење аналогног сигнала.

Припремљен је нацрт правилника о преласку са аналогног на дигитално емитовање програма и приступу мултиплексу. У завршној фази је и израда медија плана на основу кога ће се правити промотивна кампања процеса дигитализације телевизије.

Процес дигитализације телевизије у Србији највише је успоравала чињеница да новоосновано предузеће „Емисиона техника и везе“ није имало директора. Директор Владимир Хоман постављен је на функцију јула ове године, тако да је предузеће почело са радом објашњава Ирини Рељин.

Како додаје наша саговорница, део емисионе опреме који ће нам бити потребан, финансираће ЕУ кроз претприступне фондове. Остатак опреме и све остале ствари које треба финансирати биће обезбеђене кроз кредите или из буџета.

Антрфиле : Хрватска искључује аналогни сигнал 31. децембра

Хрватска је скоро завршила процес дигитализације. Они ће искључити аналогни сигнал и прећи на искључиво на дигитално емитовање ТВ програма за Нову годину. Мађарска је такође дубоко зашла у дигитализацију, и они планирају прелазак за 31. децембар 2011. године. Црна Гора, Босна и Херцеговина, Румунија и Бугарска нису далеко одмакле са дигитализацијом телевизије.

Б. Стаменковић
А. Словић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси