Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нисам ВАЦ-у гарантовао Новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 06. 2010.

Извор: Ало!

Нисам ВАЦ-у гарантовао Новости

После вишедневних спекулација изазваних тврдњама директора ВАЦ-а Бода Хомбаха да му је председник Србије Борис Тадић обећао да ће преузети акције „Новости“, у дану када је потврђено да је овај медијски гигант преузео 24,8 одсто акција најтиражнијег српског дневног листа Председништво Србије за „Ало!“ демантовало је ове наводе.




Шеф прес-службе Председништва каже да се председник Борис Тадић није видео са Бодом Хомбахом и да му није ништа обећавао у вези са преузимањем акција „Новости“.

Председник се уопште не бави ВАЦом нити приватизацијом „Новости“. Председник представља Србију у иностранству и на најбољи могући начин привлачи инвеститоре да улажу у нашу земљу. Ако нека страна компанија има неке проблеме у Србији, нека се обрати надлежним институцијама - изјавила је за „Ало!“ Јасмина Стојанов, шеф прес-службе председника Србије.

Хомбахове тврдње распламсале су расправу и у Скупштини Србије јер су посланици СРС-а питали одакле право Тадићу да се меша у приватизацију било ког предузећа у Србији. Шефи ца посланичког клуба „За европску Србију“ Нада Колунџија каже да Тадић није могао да има икакве везе са том приватизацијом, уз констатацију да је директор агенције за приватизацију у том периоду био кадар ДСС-а, а да је он сада „други човек у ‚Новостима‘“. Она је затражила од надлежних органа да утврде одговорност владе Војислава Коштунице у спорним приватизацијама „Новости“.

После најава ВАЦ-а да ће да се повуче из Србије, овај медијски гигант преузео је 24,8 одсто акција „Новости“ које припадају фи рми „Ардос“, чији је власник Милан Беко, од којег јуче није било могуће добити реакцију поводом најновије ситуације. Правни заступници фи рме „Ардос“ саопштили су да је ВАЦ у Бечу, на превару и мимо законских прописа, од једне адвокатске канцеларије без икакве документације уписао да преузима комплетну фи рму „Ардос“. Саопштено је и да је на истоветан начин ВАЦ покушао да преотме и другу фи рму, али да у томе није успео.

Преко своје три фи рме, Беко има нешто више од 63 одсто акција „Вечерњих новости“. Преостале акције у власништву су државе - 29 одсто, и ПИО Фонда, који има седам одсто акција. Интересантно је да је пре само три дана директор ВАЦ-а Бодо Хомбах изјавио да главну кривицу за одлуку да се повуку из Србије сноси његов пословни партнер, чије име није желео да открије. Представник ВАЦ-а у Србији Макс Винтерфелд није желео за „Ало!“ да коментарише новонасталу ситуацију и упутио нас на саопштење ВАЦ-а, према коме ова компанија настоји да на основу правно важећег уговора са једним српским привредником преузме и друга два друштва, која такође имају учешће у „Новостима“.

„ВАЦ је још пре неколико недеља јавно изјавио да је из својих средстава обезбедио новац за стицање око 62,4 одсто акција ‚Новости‘ преко та три друштва. Преузимањем тих друштава ВАЦ просто осигурава своје власништво. Као што је најављено, ВАЦ ће из Србије повући своје инвестиције и окончати свој ангажман, а преузимање та три друштва представља саставни део ове пословне политике“, стоји у саопштењу ВАЦ-а.

Антрфиле : УНС: ВАЦ сам крив за неуспехе

Председница УНС-а Љиљана Смајловић мисли да је овај маневар био покушај притиска на Бориса Тадића у циљу преузимања „Новости“ или мирног повлачења новца.

Претпостављам да се помињање неког тајног партнера који је Хомбаху рекао да може да преузме „Новости“ ако испуни његове услове односи на људе преко којих су куповане „Новости“, што је очигледно рађено уз неки договор са влашћу. Не мислим да је реч о људима из окружења Бориса Тадића. Испоставило се да влада Војислава Коштунице, али и влада Мирка Цветковића нису биле склоне да дозволе да ВАЦ купи „Новости“, а настојале су да избегну сукоб са немачком државом јер им је Хомбах сугерисао да може да утиче на оштрије ставове те земље према Србији. Уз то, владе су процењивале инвеститора, а он је бирао сумњиве партнере. ВАЦ сада настоји да Србију, њене политичаре и тајкуне оптужи за своје неуспехе, а сами се нису прославили својим пројектима - ни са локалним листовима у Зрењанину и Нишу, али ни са „Политиком“ и Дневником“ - каже Смајловићева.

Ћопић: Пословали са Шарићем

Власник „Митросрема“ Зоран Ћопић изнео је у медијима тврдњу да је нарко-бос Дарко Шарић пословао са ВАЦ-ом.

- Преко адвоката сам сазнао да је Шарић продао београдску фирму „Штампа“ немачком медијском концерну ВАЦ и да је та трансакција износила 29 милиона евра - саопштио је Ћопић. Представник ВАЦ-а у Србији Макс Винтерфелд каже за „Ало!“ да не зна ништа о овим наводима.

Р. Фемић





Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси