Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ВАЦ (ни)је преузео акције "Новости"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 06. 2010.

Извор: РТС

ВАЦ (ни)је преузео акције "Новости"

Адвокатска канцеларија фирме "Ардус", која је власник удела у "Вечерњим новостима", тврди да није тачна информација да је ВАЦ преузео 23 одсто акција. "ВАЦ жели да на превару преузме Новости", саопштили су заступници фирме "Ардус".



"ВАЦ жели да на превару преузме Вечерње новости", тврди адвокатска канцеларија фирме "Ардус", која је власник удела у компанији Новости.

Правни заступници фирме "Ардус" саопштили су да није тачна информација да је немачки концерн ВАЦ преузео 23 одсто акција фирме "Ардус", која је власник удела у "Компанији Новости", коју су објавили неки медији.

"Тачно је да је ВАЦ, у Бечу, на превару и мимо законских прописа, од једне адвокатске канцеларије, без икакве документације, уписао да преузима комплетну фирму 'Ардус', па самим тим, верује, и 23 одсто акција 'Новости'", наведено је у саопштењу.

"На истоветан начин покушао је да преотме и другу фирму која је, такође, власник удела у 'Новостима', али су том приликом службеници били обазривији, поштенији и одговорнији, па су спречили ову хајдучију Бода Хомбаха", додаје се у саопштењу.

"Адвокати београдског власника ових фирми предузели су више законских потеза. Од Комисије за заштиту од монопола траже, пре свега, да изнесе свој став и потврди оно што је обелоданила пре неколико дана - да није донела одлуку", наведено је у саопштењу.

У саопштењу се додаје да се тражи да Комисија за заштиту од монопола одговори да ли се "случај ВАЦ" решава по старом закону (када су поднели захтев), а по којем, ако комисија не да потврдан одговор, тумачи се да је захтев одбијен.

Правни заступници траже да та комисија одговори да ли овај случај третира по новом закону (по којем би морали да поново поднесу захтев, што нису учинили), наведено је у саопштењу.

"Београдски адвокати тврде да оваквим противправним и насилничким потезима ВАЦ и Хомбах поткопавају правни систем Србије, а нотаре у Бечу упозорили су да су могуће тужбе, не само против њих, него и против аустријске државе, чији су они службеници. Очекује се и брзо реаговање институција државе", закључено је у саопштењу.

Медијска групација ВАЦ недавно је саопштила да је одлучила да оконча свој ангажман у Србији и да се поступно повуче из земље.

Директор ВАЦ-а Бодо Хомбах тада се обратио писмом председнику Борису Тадићу у коме је описао искуства те медијске куће као инвеститора у Србији и најавио да ће ВАЦ повући своје инвестиције из ње и кренути са продајом својих учешћа у српским фирмама.

Хомбах је председника Тадића замолио, да помогне ВАЦ групи, како би њен излазак био пропраћен од стране државних органа и служби у складу са законом и на фер начин.

ВАЦ има капитал у компанијама "Политика АД", "Новости" и новосадски "Дневник".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси