Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Окончана истрага против власника „Курира”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 03. 2010.

Извор: Политика

Окончана истрага против власника „Курира”


Виши суд у Београду окончао је истрагу против Радисава Родића, власника више дневних новина, и предмет проследило надлежном тужилаштву на даље поступање.

Према речима Душице Ристић, портпарола Вишег суда у Београду, суд је списе предмета тужилаштву проследио у понедељак 22. марта и оно у року од 15 дана треба да одлучи да ли ће против њега подићи оптужницу, затражити допуну истраге или ће одустати од кривичног гоњења.

– Против Родића и још шесторо окривљених истрага која је пред Вишим судом у Београду покренута због сумње да су злоупотребили службени положај окончана је и истражни судија ће доставити списе надлежном тужиоцу који је дужан да у року од 15 дана стави предлог да се истрага допуни, да подигне оптужницу или да изјаву да одустаје од гоњења – рекла је за „Политику” Душица Ристић.

Према њеним речима, против Родића је решењем Апелационог суда у Београду од 24. фебруара продужен притвор за још месец дана, који најдуже може да траје до 27. марта, када би Више јавно тужилаштво у Београду требало да одлучи о току даље поступка.

Истрага против оснивача београдских листова „Курир” и „Глас јавности” вођена је по два захтева за спровођење истраге и једном захтеву за проширење. Он је ухапшен 27. октобра прошле године због сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја заједно са бившим главним и одговорним уредником „Гласа јавности” Славољубом Качаревићем.

Родићу је притвор продужаван више пута, док је Качаревић после 13 дана пуштен из притвора да се брани са слободе.

Против Родића и Качаревића истрага је спроведена због сумње да су у својству власника, односно директора предузећа „Манами”, током 2001. године, злоупотребом службеног положаја прибавили противправну имовинску корист и оштетили Комерцијалну банку за око пола милиона евра.

У Првом основном суду у Београду против Родића се води истрага због сумње да је избегавао плаћање пореза на промет у износу од 115,3 милиона динара и пореза на доходак грађана 88 милиона динара. Овај захтев поднет је на основу кривичне пријаве коју је поднела Пореска полиција.

За утају пореза запрећена је казна до осам година затвора, а за злоупотребу службеног положаја од две до 12 година.

М. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси