Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ такса бољи модел од претплате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2014.

Аутор: Ј. Чалија Извор: Политика

ТВ такса бољи модел од претплате

Излазак државе из власништва над медијима до јула 2015. године, транспарентност власничке структуре, дефинисање јавног интереса, заштита медијског плурализма - то су неке од новина које је као значајне истакао министар културе и информисања Иван Тасовац образлажући јуче пред Одбором за културу и информисање Скупштине Србије сет медијских закона.

 

Ради се о три закона, о јавном информисању, о електронским медијима и о јавним медијским сервисима, који би данас требало да се нађу пред посланицима Скупштине Србије.

Нова регулатива, између осталог, предвиђа објављивање података о правним и физичким лицима која непосредно или посредно имају више од пет одсто оснивачког капитала у медијима, као и услове под којима је забрањено обједињавање медија да не би дошло до стварања монопола.

Грађани неће плаћати телевизијску претплату до јануара 2016. године, наводи се у одредбама закона који регулише рад јавних медијских сервиса. Током августа претплата ће и званично бити укинута, а два јавна сервиса, Радиотелевизија Србије (РТС) и Радиотелевизија Војводине (РТВ) прелазе на буџетско финансирање. Држава ће им обезбеђивати средства за рад све до 2016. године и увођења таксе која, према најавама, неће бити већа од 500 динара.

На проналаску најбољег модела за финансирање јавних медијских сервиса после 1. јануара 2016. године дуго и темељно су радили представници Министарства културе и информисања и Министарства финансија, каже за „Политику” Саша Мирковић, државни секретар у Министарству културе и информисања.

- Закључено је да је модел таксе најбољи имајући у виду досадашња искуства са РТВ претплатом и финансирањем из буџета. Наплата РТВ претплате се спроводила преко трећег лица, а будућа наплата путем такси ће бити посао самих јавних медијских сервиса, РТСа и РТВа, што је много боља опција, пошто ће се на тај начин остварити директан контакт између гледалаца и самих јавних медијских сервиса - рекао је Мирковић.

Новина коју је издвојио министар Тасовац, а о којој се много говорило и у новинарским круговима, излазак државе из власништва у медијима, требало би да буде обављена најкасније до 1. јула следеће године.

То практично значи приватизацију 81 медија у којима тренутно држава има своје власништво, односно око шест одсто од укупног броја регистрованих медија. Ако то не буде обављено до овог рока, капитал издавача се приватизује преносом акција запосленима без накнаде, предвиђа предлог Закона о јавном информисању и медијима. Уколико и запослени не прихвате пренос бесплатних акција, медиј се гаси и брише из регистра.

Представници Коалиције запослених у медијима и Синдиката новинара Србије изразили су на недавно одржаној конференцији за новинаре бојазан када је у питању повлачење државе из власништва у медијима, наводећи да је од досадашњих 56 медијских приватизација, само у једном случају, она обављена успешно.

- Нико не може да гарантује успешност приватизације, али предуслове за успешан процес приватизације би требало да омогуће нови закон о приватизацији и закон о јавном информисању и медијима. Од идеје о формирању шест регионалних јавних сервиса се давно одустало због финансијских разлога и због тога што је тај процес био у супротности са изласком државе из (су)власничког односа у медијима - истиче Мирковић.

Предвиђен је и нови начин финансирања медија, конкурисањем пројектима за буџетска средства, чиме могу обезбедити и до 80 одсто неопходних средстава.

Предлогом закона о електронским медијима садашња Републичка радиодифузна агенција (РРА) биће трансформисана у Регулаторно тело за електронске медије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси