Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не раде ништа за 1.500 евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2014.

Аутор: М. Петровић Извор: Блиц

Не раде ништа за 1.500 евра

Скоро два и по милиона динара месечно одлази на бруто плате чланова Савета РРА, који су за прва четири и по месеца одржали свега 15 редовних и ванредних седница, дакле, у просеку једну у 10 дана.

За тај период сваки од осморо чланова Савета зарадио је око 5.700 евра, а председник Савета владика Порфирије чак 6.800 евра (месечно 196.931,52 динара). Те суме су једнаке четворострукој вредности просечне мартовске плате од око 43.500 динара.

Од оснивања, 2003. године, дакле за 11 година постојања, РРА је изрекла 77 опомена и свега 13 мера упозорења, а чак и за доношење ових одлука требало им је по неколико месеци иако је могуће да РРА делује и по хитном поступку.

То показује случај из новембра 2013, када је РРА реаговала по службеној дужности и, истог дана након што су у емисији „Фарма“ на ТВ „Пинку“ изречене увреде на националној основи, после ванредне седнице хитно наложила „Пинку“ да спречи даље кршење Закона о радиодифузији. Занимљив детаљ је да је РРА тада поступала по препорукама Европске комисије. Таквих препорука, међутим, изгледа није било после гостовања осуђиваног криминалца Кристијана Голубовића на више телевизија с националном фреквенцијом.

Јасно је да РРА не реагује онако како се од њих очекује. Они имају право да изричу опомене, деле упозорења и да одузимају фреквенције.

Немају коме да се правдају - каже професор ФПН Раде Вељановски. Посебна је прича са издавањем дозволе за емитовање програма на фреквенцији која је некада припадала ТВ „Авали“. Та одисеја траје већ скоро годину дана, а Савет РРА је већ два пута расправљао на ту тему, али је сваки пут одлучивао да фреквенцију не додели ниједном од пријављених кандидата (ТВ „Нова“ и ТВ „Коперникус“). Помоћник министра културе Саша Мирковић каже да се министарство не меша у рад РРА јер је то „самостално регулаторно тело“.

Треба поштовати њихове одлуке, а свако изјашњавање о њиховом раду могло би да буде погрешно протумачено - каже Мирковић.

Горан Пековић, члан Савета РРА, каже да не може да се упоређује број одржаних седница са свим оним што чланови Савета раде. Такође, чланови Савета учествују у бројним пројектима ЕПРА (Европске платформе регулаторних тела), пројекту „Јачање медијских слобода“, који финансира ЕУ...

Пословник о раду Савета прописује да се месечно одржавају две редовне седнице, а по потреби и ванредне.

Из чињенице да је за четири месеца Савет одржао 15 седница, произилази да се радило дупло више - каже Пековић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси