Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Први светски рат из визуре новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2014.

Аутор: Предраг Вујанац Извор: Блиц

Први светски рат из визуре новинара

Судбоносне догађаје пред почетак рата, као што је убиство Франца Фердинанда, тадашњи српски медији испратили су подругљиво.

Тек када су почеле да падају бомбе на Београд и када је аустроугарска војскa прешла Дрину, уредницима српских новина пре једног века постало је јасно да је почео рат. Ове чињенице ће домаћим гледаоцима открити нова серија „Српска штампа 1914-1915“, која се управо снима у ваљевском Тешњару.

Амбијент старе чаршије из турског доба дочарава сцену у којој дечак гласоноша објављује најновије вести из тек одштампаних новина, а људи у кафани забринуто коментаришу новинске наслове, док други, окупљени око новинара који стоји на бурету, слушају драматичне информације о објави рата.

Ова документарно-играна серија у продукцији РТС-а, у четири једносатне епизоде по сценарију Александра Гаталице и у режији Филипа Чоловића, почеће да се приказује у јуну, а у играним секвенцама епоху и атмосферу новинарских редакција тог времена дочаравају глумци: Бојан Жировић, Иван Бекјарев, Ирфан Менсур, Андреј Шепетковски, Милош Ђорђевић, Данијел Сич, Небојша Миловановић и други.

Међу свим филмовима и емисијама које ће обрађивати Први светски рат, ово је једина која то ради из визуре тадашње домаће штампе. Све новине из тог периода су сачуване и зато смо се бавили различитим новинама које су потпуно различито доживљавале и извештавале о судбоносним догађајима. Убиство престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву тако већина листова дочекује с подругљивим тоном. Аустроугарски ултиматум Србији потом многе новине коментаришу с хумором и цинизмом, а тек оне озбиљније попут „Политике“ и „Правде“ томе имају строжи приступ. Практично, тек с првим жртвама српска штампа пре једног века почиње озбиљно да се бави Великим ратом и у серији пратимо тај период од годину дана, будући да 1915. са окупацијом новине престају да излазе - открива за „Блиц“ редитељ Чоловић. Глумац Бојан Жировић, који је у серији наратор, истиче да је сценарио Александра Гаталице веома узбудљиво истраживање о тадашњој штампи.

Таблоиди од пре сто година

Редитељ Филип Чоловић напомиње да је српски медијски простор и пре тачно сто година имао таблоиде чији су ТЕКСТОВИ жестоко ПРЕЛАЗИЛИ ГРАНИЦУ ДОБРОГ УКУСА, па се „Српска штампа 1914-1915“ бави и њима - од тога како су се СПРДАЛИ с владајућом ДИНАСТИЈОМ И ВЛАДОМ, описивали одгрижено уво једног мушкарца у тучи у кафани „Таковски грм“, до љубавних понуда у тадашњим огласима.

Није се много тога променило

Мени је посебно интересантно било да упоредим ИЗВЕШТАВАЊЕ ПРЕ ЈЕДНОГ ВЕКА СА ОНИМ ШТО СМО МИ ПРЕЖИВЉАВАЛИ 90-ИХ. Иако је све наговештавало да почиње Велики рат, тадашње новине као да су избегавале да то признају и имају визију шта ће се догодити, што је СЛИЧНО ономе уочи бомбардовања 1999. године - каже Жировић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси