Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И српски и хрватски новинари навијају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 03. 2014.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

И српски и хрватски новинари навијају

Извештавање медија у Србији и у Хрватској о процесу по узајамним тужбама Хрватске и Србије за геноцид пред Међународним судом у Хагу могло би се окарактерисати као „навијачко“, али не у смислу истицања патриотизма или оповргавања чињеница које износе правни тимови, већ због чињенице да медији „фаворизују“ и у први план стављају аргументе свог правног тима, док минимизирају оне који износи друга страна.

На срећу, проценат оних који процес користе како би се обрачунали са неистомишљеницима и наставили рат из деведесетих година је мали, те се дискусије о узрочницима рата и о томе ко је починио геноцид воде између „усташа и четника“ на форумима и друштвеним мрежама.

Новинари хрватског Јутарњег листа Драго Хедл и Сњежана Павић сагласни су са тим, с тим што Павићева има замерку на извештавање српских медија о сведочењу Соње Бисерко, која је износила аргументе у корист хрватске тужбе против Србије.

- Не допада ми се начин на који се Соња Бисерко третира у српским медијима. Али то је било очекивано, и прозивке на њен рачун почеле су чим се сазнало да ће она бити један од сведока са хрватске стране, и пре њеног излагања пред Судом - каже за Данас Сњежана Павић, која је почетак процеса пратила из Хага, а тренутно се налази у Београду.

„Навијање“ новинара види у чињеници да хрватски медији у први план износе хрватску страну приче док српски истичу српску, што је, према њеним речима, нормално и очекивано.

- Прва два дана суђења протекле седмице, када је тим Хрватске почео износити тужбу, имали смо десет наших новинара, док сада када то чини српски тим, Хрватска има свега два новинара у Хагу. Исто је и са српским медијима. Више простора се даје изјавама и сведочењима „своје“ стране, али до сада нисам видела екстремне коментаре ни на једној, што је добро - указује Павићева.

Она додаје да је занимање за процес велико, јер је реч о осетљивој и још увек болној теми.

- Више простора у хрватским медијима сигурно ће бити посвећено процесу када српска страна почне излагања о контратужби и операцији Олуја, коју обе стране другачије сагледавају - наглашава Сњежана Павић.

Наша саговорница је, између осталог, урадила интервју са шефом српског тима Сашом Обрадовићем, а од медија у Србији похваљује извештаје „Данаса“ и интервјуе на тему суђења „које Јутарњи лист радо преноси“, оцењујући их као објективне.

Председница УНС-а и главна и одговорна уредница „Политике“ Љиљана Смајловић каже за Данас да је извештавање Политике објективно, уз давање великог простора аргументима хрватског тима.

Од колега из Хрватске тражили су анализу о томе на који начин се процес прати у тој држави. У том извештају се, између осталог, наводи да су се хрватски новинари и коментатори поделили на оне који су „национално освешћени“ те настоје да одбране чистоту домовинског рата, као и на оне који припадају „антифашистичкој левици“ те се усуђују да тврде да Србија није једини кривац за све што се догађало деведесетих.

Највише критика на рачун колега упутио је коментатор хрватског портала Dnevno.hr, који замера конкурентском Т-порталу што објављује изјаве саговорника из Србије „који тврде да је у питању био договорени рат“.

Он критикује и коментаторе из Јутарњег листа за које тврди да им је последњих дана постала мантра да „није спорно ни да су Милошевић и Туђман започели договорени рат, с тим да је Туђман Милошевићу великодушно препустио први потез, са већ постигнутим споразумом да чим се Босна подели, Србе из Хрватске нека враг носи“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси