Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Франко Симатовић испитан о Ћурувијином убиству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 03. 2014.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Франко Симатовић испитан о Ћурувијином убиству

Некадашњи шеф Ресора државне безбедности и бивши командант Јединице за специјалне операције - Јовица Станишић и Франко Симатовић, дошли су да сведоче јуче у Тужилаштву за организовани криминал, у истрази убиства новинара Славка Ћурувије. Симатовићев исказ трајао је дуже од два сата, док се Станишић задржао око 40 минута.

 

Иако је обојици суђено у истом поступку пред Хашким трибуналом, који није правоснажно окончан због жалбе тужиоца на ослобађајућу пресуду, само се Станишић, према незваничним информацијама, позвао на ту чињеницу.

Рекао је да се није консултовао са својим адвокатом у Хагу, те да није здравствено у добром стању, тако да је одбио да одговара на питања, нашта има право, сазнаје Данас незванично. Такође је затражио и одлагање.

Симатовић није могао да се сети где је био тог дана када је убијен Ћурувија, а највећи део његовог исказа односио се на организацију и начин рада службе државне безбедности. Како Данас сазнаје, Симатовић је више пута истакао да не зна ништа о Ћурувијином убиству.

Станишић и Симатовић ухапшени су у акцији Сабља након убиства Зорана Ђинђића, али су из притвора доспели право у Хаг, што је представљено као добровољна предаја. Станишић је смењен са места шефа РДБ у октобру 1998, али Симатовић остаје на функцији помоћника новог начелника Радомира Марковића, сада осумњиченог да је издао наредбу да се Ћурувија убије у априлу 1999.

Истрага се води и против некадашњих функционера РДБ Милана Радоњића и Ратка Ромића, те Мирослава Курака у одсуству, а за данас је заказано саслушање још једног сведока. Испитивању сведока присуствују осумњичени и њихови браниоци, као и заступници оштећене породице Ћурувија. Одбрана Радомира Марковића поднела је уставну жалбу тврдећи да су му ускраћена права на одбрану у овом поступку, с обзиром да му је као осуђенику у Забели онемогућено да присуствује и да има увид у списе из истраге.

Поводом уставне жалбе Радомира Марковића, чији су браниоци затражили да се о њој одлучује по хитном поступку, Данасу је у Уставном суду Србије речено да „приоритет у решавању имају пре свега оне уставне жалбе којима се повреде уставних права истичу у односу на одлуке о лишењу слободе - о одређивању и продужењу притвора“. Уколико је било који судски поступак још увек у току, уставна жалба допуштена је само због повреде права на суђење у разумном року, наводе у УСС за наш лист.

Тумачење

Према тумачењу из УСС усмено пренетом нашем листу уставна жалба Радомира Марковића нема основа, јер се у његовом случају не ради ни о притвору, ни о разумном року за суђење.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси