Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу: Забрињава масовно „копирање“ текстова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 03. 2014.

Извор: Савет за штампу

Савет за штампу: Забрињава масовно „копирање“ текстова

Комисија за жалбе Савета за штампу, разматрајући допис новинске агенције Танјуг који се односио на објављивање текстова те агенције у другим медијима без навођења извора, закључила је да је забрињавајућа масовност ове појаве, нарочито кад је реч о интернет порталима.

Танјуг је Комисији доставио десетак текстова који су у потпуности преузети са сервиса те агенције и потписани као текстови новинара медија који су их објавили, уз назнаку да је реч само о мањем броју случајно изабраних примера.

Преузимањем текстова других медија, а нарочито новинских агенција, који се потом представљају као текстови редакције која их је објавила, не само да се крше ауторска права новинара новинских агенција, него се често избегавају и финансијске обавезе и, у сваком случају, нарушава положај агенција, оценила је Комисија за жалбе.

Комисија је у протеклом периоду већ неколико пута одлучивала о кршењу ауторских права и оценила да то постаје све распрострањенија појава.

Чланови Комисије, зато, упозоравају све новинаре и медије да их и закон и Кодекс новинара Србије обавезују на наводјење извора информација које преузимају из других медија и забрањују им да као своје потписују текстове и фотографије других аутора.

Комисија за жалбе Савета за штампу

Коментари (2)

Остави коментар
чет

06.03.

2014.

M.S- [нерегистровани] у 11:10

copy paste journalisti

Na žalost , danas mladi novinari, ili oni koji to nisu , su copy paste novinari.Samo pogledajte on line izdanja
PS: Bilo je toga i u prošlom veku ali nije prolazilo zbog strogih urednika

Одговори
сре

05.03.

2014.

Marko [нерегистровани] у 16:57

ŽIVELO KOPIRANJE


Gospodo,

zato što naša strukovna udruženja ne kažnjavaju urednike i novinare zbog kopiranja autorskih tekstova, zato je to postala masovna pojava. I zato naši mediji liče jedni na druge kao jaja, jer sadrže potpuno identične prepisane informacije. To je toliko daleko otišlo da i kada su nedavno V. Novosti ispod ekluzivnih tekstova napisali ZABRANJENO ZA PREPISIVANJE bez dozvole redakcije, prepisivanjaje bilo.
Predlagao sam da se uvede novinarski dinar il ivevro, čime bi se plaćalo autorstvo teksta koji se kopira. Jer, na primer, gotovo svi srpski mediji u dijaspori, posebno elektronski prepisuju informacije agencija i redakcija. O tome postoji i istraživanje UNS-a. Tako se rađaju urednici i novinari sa portalima i sajtovima, koji su gola kopija našeg rada u medijima u Srbiji. U Sidneju postoje novine NOVOSTI koje su čitave sastavljene od prepisanih tekstova iz srspkih medija u otadžbini.
Koliko koristi takvi urednici imaju ne može da se izračuna, ali je vidljivo da nam je novinarstvo bedno, jer naša udruženja ćute i ne kažnjavaju, makar javnim upozorenjem, delinkvente.
Ovaj komentar je orginal. Kopiranje je dozvoljeno. Hvala, autor Marko Lopušina

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси