Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милан Влајчић добитник награде Фондације "Тања Петровић"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2014.

Извор: Блиц

Милан Влајчић добитник награде Фондације "Тања Петровић"

Добитник прве награда за изузетан допринос афирмацији културе и уметности у медијима је новинар, филмски и књижевни критичар Милан Влајчић. Ову одлуку, Управни одбор Фондације донео је једногласно.

 

Од „Студента“ до „Политике“ – више од пет деценија, Влајчићева реч о култури и уметности, пре свега филму и књижевности, је битна и уважавана од читалаца, новинара и уметника. Читамо га јер је зналац, разумљив и поучан, духовит! И данас страсно воли уметност и посвећено ту страст шири кроз медије, доследан новинарској професији!

Награда ће бити уручена у петак 28. фебруара, у Скупштини града Београда и састоји од плакете и новчаног износа. Аутор визелног идентитета плакете је дизајнер Борут Вилд, а покровитељ новчане награде је Б92, Фонд Б92 и Самиздат.

 Фондација Тања Петровић је основана са жељом да се истакну и подрже личности које су изузетним залагањем допринеле афирмисању културе и ументости у медијима. Тања Петровић је као дугогодишњи новинар, уредник и аутор у редакцијама културе, издавачким кућама и као градски секретар за културу, свој професионални живот посветила овој области и њеном медијском промовисању.

 Преминула је прерано, 2013. године, а награда се додељује на њен рођендан 28. фебруара.

 О награди је ове године одлучио Управни одбор Фондације, а чине га Антонела Риха, Тамара Пуповац, Војка Пајкић, Оливера Милошевић, Срдан Голубовић, Катарина Шпанић Остојић и Борут Вилд. Од следеће године, жири ће бити петочлан, састављен од три члана УО Фондације, једног уметника или новинара и овогодишњег лауреата.

 Милан Влајчић новинар, књижевни и филмски критичар, книжевник, рођен је 23. августа 1939. у Београду, ( од оца Михајла - индустријалца и мајка Вере- историчарке уметности). Дипломирао на катедри за општу књижевност са теоријом књижевности београдског Филолошког факултета. Књижевне и филмске критике и огледе објављује од 1959. у „Студенту“ и часопису „Дело“. Уређивао је културне рубрике „Студента“ (1960-62) и „Младости“ (19664-70), књижевне листове и часописе „Видици“, „Гледишта“ и „Књижевни гласник“ . Од 1970. као новинар и уредник дневног листа „Политика“ писао је позоришну, телевизијску и радио критику, а од л985-2004. био је стални филмски критичар тог листа. Од 2004. стални је филмски критичар и културни коментатор дневног листа Блиц.

Један је од оснивача и први председник Суда новинарске части у Независном удружењу новинара Србије (НУНС, 1994-98), члан је Српског књижевног друштва (СКД) и српског ПЕН-Центра, Међународне асоцијације филмских критичара ФИПРЕСЦИ (Минхен), академија АФУН и ПАНУ. Био је члан међународних жирија на филмским фестивалима у Кану, Берлину, Венецији, Монтреалу, Бечу, Минхену, Кракову и Монпељеу. Током 70 - их и 80 - их, у два мандата био је члан НИН-овог жирија, а био је председник истог жирија за 2006. 2007. 2008. и 2009. годину.

 Објавио је велики број предговора, поговора, огледа и књиге: „Попришта“ (Независна издања арх. С. Машића, л971), „Једном и никад више“ (библиотека 20. век, БИГЗ, л979), „Ћути и пливај даље“ (библиотека Грифон, Народна књига 1983), „Пристрасна лектира“ (Рад, Београд л999), „Узводно од Џимија Барке“ (Културни центар, Ниш 2001), „Ноћ у Казабланки“ (Откровење, Београд 2001) „Фест, одбројавање“, Градска скупштина, Београд 2002), „Легенда о зиду“ (Ков, Вршац, 2008) и „Градска шетња“ (Ков, Вршац, 2010).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси