Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијима задовољни само СНС, СПС и Тадићеви
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2014.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Медијима задовољни само СНС, СПС и Тадићеви

Републичка радиодифузна агенција објавила је податке о заступљености политичких странака током изборне кампање у емисијама националних телевизија, према којима је СНС на првом месту према заступљености, али не много испред других. Међутим, независне анализе показују знатно другачије.

Према агенцији за праћење и анализу медија Клипинг, напредњаци су више од дупло заступљенији од другопласиране изборне листе окупљене око Бориса Тадића. Једни су бележили и појављивање државних функционера, други нису. У сваком случају, владајуће странке и Тадићева коалиција кажу за Данас да су задовољне присуством у медијима, што није случај с већином опозиционих партија.

Откуд разлика

У РРА објашњавају да су предмет њихове анализе били само предизборни блокови у оквиру информативних програма.

Заменик председника Савета РРА Горан Караџић објашњава за Данас да је Агенција и ван предизборних блокова „маркирала појављивање државних функционера“, али подаци о томе нису уврштени у табеле које су објавили.

„Ми се тиме нећемо бавити, о томе ће расправљати Скупштина Србије. РРА није овлашћена да каже да ли је нешто догађај или квазидогађај. Подаци које смо објавили служе емитерима да виде да ли су у балансу или дебалансу и да то могу да исправе до краја кампање“, наводи Караџић, додајући да за сада нема прекршаја „јер кампања још траје“.

Агенција Клипинг, за разлику од РРА, не посматра извештавање медија о предизборним активностима искључиво унутар предизборних блокова, већ бележи појављивање свих представника, како владајућих, тако и опозиционих странака, у главним информативним емисијама.

„У извештаје Клипинга увршћени су сви прилози који не спадају у протоколарне послове државних функционера и реакције на актуелне догађаје у земљи и окружењу. У Клипинг анализи представници владајућих политичких партија имају знатно већу минутажу од представника опозиције зато што су у финални обрачун ушли и прилози у којима се говори о, на пример, посетама државних функционера фабрикама и компанијама које послују у Србији или најаве државних функционера о мерама владе након предстојећих избора“, објашњава за Данас Илија Вучевић из Клипинга.

„Могло је и горе“

Функционер СНС Зоран Бабић тврди за Данас да услови у кампањи важе подједнако за све, као и да је чињеница да техничка влада функционише и да мора да обавља своје послове.

„Живот у Србији не сме да стане због кампање. Подсетићу да је СНС у кампањи 2012. била заступљена у медијима у промилима“, каже Бабић.

Потпредседница СПС Дијана Вукомановић истиче да је приметна неравномерна заступљеност партија у медијима, али да се социјалисти не жале на то колико су заступљени.

„Задовољни смо и имамо довољно простора да представљамо свој програм“, указује Вукомановићева.

И из Нове демократске странке Бориса Тадића тврде да „нису незадовољни“. „С обзиром на то да смо нова политичка опција, бити трећи је сасвим задовољавајуће“, указује Слободан Хомен, функционер НДС.

„Уопше није добро“

С друге стране, портпаролка ДС Александра Јерков наводи да начин мерења заступљености странака само у изборним блоковима није релевантан, као и да с демократе најзаступљеније у негативном контексту.

Потпредседница ДСС Донка Бановић каже да је ова партија веома незадовољна третманом у медијима и да претпоставља да је то због тога што је „ДСС једина озбиљна парламентарна странка која је еврореалистична“, па да медији не воле да позивају оне који се противе уласку Србије у ЕУ.

Портпарол УРС Марко Селаковић напомиње да се оно што је у оквиру предизборног блока на телевизијама поштује, али да је спорније питање равноправности учешћа у ТВ емисијама.

„Ми не контролишемо медије нити то желимо“, указује Селаковић.

Члан Председништва ЛДП Младен Башић не жели да каже да ли је та партија задовољна или не, већ само истиче да подаци РРА указују на то колико су испреплетани односи бивше и садашње власти са медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси