Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Таблоиди су само последица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2014.

Извор: Фонет

Таблоиди су само последица

Готово све гарнитуре од демократског преокрета 2000 године до данас нису показале свест да без слободних медија нема друштвеног напретка, напротив, утркивале су се ко ће успоставити ефикаснији систем контроле, оценио је у Центру за културну деконтаминацију председник Независног удружења новинара Вукашин Обрадовић на трибини о медијима.

Обрадовић је посебну пажњу посветио феномену таблоида за које је рекао да се не ради о медијским већ о политичким пројектима.

"Таблоиде није измисло Вучић. Он их је учинио делотворнијим и ефикаснијим него његови претходници, али сваљивати одговорност само на њега је неозбиљно и нетачно", оценио је Обрадовић.

Према његовим речима, погрешно је таблоиде посматрати издвојено из целопног медиског система, малтене као инцидент, јер они усмеравају глобални ток информација, намећу теме, омеђују простор којим се крећу остали медији.

Обрадовић је рекао да су таблоиди "опскурне творевине, експлицитни израз паланачког духа, на жалост, данас у Србији, доминантног вредносног система", у чему је њихова снага.

Говорећи о медијској сцени Обрадовић је рекао да се посматрач судара са отужном сликом слабо плаћених, уплашених новинара, подложних аутоцензури, поткупљивих медија, као и да држава већ три године безуспешно доноси медијске реформске законе.

"Нема таблоида без таблоидне стварности, без таблоидне политике. Таблоиди су само последица а не узрок. И све док постоји тај и такав друштевни модел постојеће и таблоиди",оценио је Обрадовић.

Историчарка Бранка Прпа је напоменула да демократија не може да постоји без јавности, јер је владавина уз присуство јавости основ демократије.

Она је оценила је да је "неиздржива прошлост" људи који су сада на власти и "лицемерје са којим нас оптужују да смо упропастили Србију, а нико у 200 година није тако уништио И осрамотио Србију као они".

"И сада имамо класичну земену теза, они кажу ви сте уништили земљу а сад гле - ево га мисионара и спосиоца који ће сада да то све што је уништено од стране петходника у једној деценији и нешто више да поправе, а опет на начин који је фатаморгана", рекла је Прпа наводећи да сад "искачу шеици, милијарде".

На питање да повуче аналогју времена када је убијен Славко Ћурувија и садашњег, рекла да људи често греше код аналогија па упоређују различита времена па кажу – ово време личи ко на време из прве половине или друге половине 20. века.

Према речима Прпе, време чине људи и док ти људи постоје постоји то време, а оног тренутка кад ти људи изађу из тог историјског оквира јер их физички више нема - нема ни тог времена чији су били творци, јер је творац историје човек.

Прпа је рекла и да не верује ни у шта што каже Вучић већ се ради о најобичнијој "мимикрији", објаснивши да је за њу он исти човек и пре и сад.

Прпа је рекла да 5. октобар није успе јер да јесте спровела би се лустрација, рекла је Прпа на тириби положај новинара и стање медијских слобода у Србији.

У публици, која је присуствовала Трибини, био је и председник Демократске странке Драган Ђилас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси