Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сви су престали да плаћају претплату
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 02. 2014.

Извор: Наше новине

Сви су престали да плаћају претплату

Мада законска обавеза плаћања ТВ претплате није званично укинута, наплата је, како сазнају Наше новине, пала на само десет одсто.

Упркос томе што је Влада Србије донела Уредбу о привременом финансирању јавних сервиса - Радиодифузне установе Србије и Радиодифузне установе Војводине - из буџета, ТВ претплата као обавеза и даље постоји. Међутим, чим је Влада усвојила овакво решење, наплата се са ионако скромних дотадашњих 30 одсто „стровалила“ још ниже и сада ТВ претплату плаћа тек сваки десети житељ Србије.

Трошкови поступка

Одговор на питање колико тачно људи плаћа претплату нисмо могли да добијемо у РТС-у, међутим незванично смо сазнали да на адресе неплатиша из ове фирме месечно шаљу од 300.000 до 400.000 опомена. Ипак, ствари стоје тако да ће се све завршити само на опоменама.

- Већина грађана одустала је од плаћања, иако обавеза према Јавном сервису није укинута, а рок застарелости дугова је 12 месеци. Међутим, иако прелазак на буџетско финансирање неће ослободити грађане дуговања која су направљена до укидања претплате, у пракси су мале су шансе да ће их неко због тог дуга гонити будући да је годишњи износ претплате 6.000 динара, а трошкови адвоката, судског поступка и извршитеља су далеко већи - незванично кажу из РТС-а.

Трајно буџетско финансирање РТС-а и РТВ-а биће могуће тек након усвајања Закона о јавним сервисима, који ће се у скупштинској процедуру наћи након формирања нове владе, дакле годину дана након што је донета политичка одлука о укидању претплате.

Експертиза у Бриселу

Помоћник министра културе и информисања Саша Мирковић најавио је да ће Нацрти закона о јавном информисању и о електронским медијима ускоро бити послати на експертизу у Брисел, док је трећи медијски закон - Закон о јавним медијским сервисима, „у фази у којој недостаје само још један део“.

- То је део који је изузетно битан и на том моделу би требало да ради стручна радна група. Надамо се да ће у догледно време сва три закона бити у скупштинској процедури и усвојени - истакао је Мирковић. Међутим, непостојање правног основа, отворено признање да нико неће бити гоњен по судовима, прошлогодишње „опраштање“ дуга неплатишама, а пре свега политичка одлука и најава да ће претплата бити укинута, довели су до тога да већина грађана престане да измирује ову обавезу.

Тужбе падају

РТС нема правних могућности да добије судски спор против неплатиша. Како нам је објашњено, да би неко државно предузеће наплатило потраживања, оно је до сада морало поднети предлог за извршење на основу веродостојне исправе, коју пак РТС не поседује будући да новац наплаћује преко Електродистрибуције. ЕПС, с друге стране, не може да покрене тужбу будући да не производи ТВ програм, што би био једини валидан основ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси