Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Злоупотреба положаја или употреба медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2013.

Аутор: Д. Давидов- Кесар Извор: Политика

Злоупотреба положаја или употреба медија

Др Милена Табаковић из Новог Сада, ћерка Јоргованке Табаковић, гувернера Народне банке Србије, једна је од 22 запослена у Републичком фонду за здравствено осигурање које је РФЗО упутио на стручно усавршавање у Београд и има једнака права као и сви остали у коришћењу превоза за предавања на мастер студијама. Ово су јуче објаснили челници РФЗО-а после објављивања вести у медијима да је гувернеркина ћерка користила службено возило за одлазак на едукацију у Београд.

 

Проф. др Момчило Бабић, директор РФЗО-а, рекао је јуче у Клиничком центру Србије да се одлучио да они који иду на едукацију користе службено возило, јер је јевтиније. Они долазе на стручна усавршавања, објашњава Бабић, али истовремено обављају и разне координационе послове, односно доносе документацију у РФЗО.

– Службеним аутом долазе запослени из Пирота, Новог Пазара, Краљева, а зашто не би и из Новог Сада. РФЗО стално шаље на усавршавање своје запослене на мастер или докторске студије из менаџмента у здравству. Половину школарине плаћају полазници, а другу половину РФЗО, а на терет здравственог фонда иду и трошкови пута или смештаја у Београду. Настава се одржава петком и суботом на Медицинском факултету и Факултету организационих наука, а управа РФЗО-а проценила је да утрошак бензина службених возила представља уштеду у односу на евентуално плаћања смештаја и хране – тврди др Бабић.

Према речима Александре Газиводе, саветнице директора РФЗО за информисање јавности, у циљу стручног оспособљавања кадрова и усавршавања из домена менаџмента у систему здравствене заштите РФЗО је упутио запослене са територије целе Србије, и то на једногодишње усавршавање, односно мастер студије из области менаџмента у здравственом систему. Управа РФЗО-а је проценила да утрошак бензина службених возила представља уштеду у односу на евентуално плаћања смештаја и хране сваке недеље за запослене који су на едукацији чије је место становања удаљено мање од 200 километара од Београда.

– Ту спадају и Нови Сад и Пожаревац. Запослени који на усавршавање у Београд долазе са удаљености веће од 200 километара имају и право на плаћено преноћиште. Трошкови РФЗО-а су вишеструко мањи од користи која се знањем постиже. Људи који су на едукацији раде пуно радно време, петком су на послу до 15 сати, а затим се службеним аутомобилом возе у Београд, а у суботу по подне, када се предавање заврши, враћају се аутомобилом у родно место. Др Милена Табаковић нема друге привилегије у односу на остале запослене – додала је Газивода.

Због овог случаја реаговала је и Јоргованка Табаковић, која је у отвореном писму медијима објаснила да не може да дозволи да њену децу без икаквих доказа бацају у блато, као и институцију коју мора да штити. Она је затражила од медија који су „ову лажну вест пренели да је хитно повуку јер не жели да њена деца црвене због монструозних лажи којима неко удара на њу, њену породицу и институцију гувернера НБС”. Против свих који су пренели ову вест Табаковићева је најавила да ће поднети тужбе, а замолила је и Савет за медије да реагује „како би удар који су преживели, додуше касно али ипак био заустављен”.

„Моју ћерку нападају као ћерку гувернера. А ја је браним као мајка.  Моја ћерка Милена је доктор стоматологије и ради у РФЗО. Прошла је све степенике и сада ради као помоћник директора Филијале за Јужнобачки округ. За то ју је квалификовало њено образовање, рад и залагање. Надала сам се и веровала да то што је моја ћерка неће бити њен минус. Моја деца нису у неким богатим земљама на скупим универзитетима, школовали су се на нашим државним факултетима са циљем да стекну знање, нађу посао, зараде своје плате и постану своји људи”, наводи се у писму Јоргованке Табаковић.

У вези са овим случајем јуче су реаговали и Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) који тврде да је вест да је ћерка Јоргованке Табаковић користила службени аутомобил за одлазак на предавања у Београд скинута са свих портала који су је пренели и изразили забринутост због тога што сматрају да је у питању политички притисак који је неприхватљив и за сваку осуду.

„Овакав поступак је непрофесионалан и своди се на аутоцензуру која је увек гора од цензуре јер опстаје на страху новинара и уредника”, наводи се у саопштењу НУНС-а и НДНВ-а.

 

 

Коментари (3)

Остави коментар
сре

11.12.

2013.

Baki [нерегистровани] у 17:18

Pravo pitanje

Zasto RFZO novcem poreskih obveznika Srbije placa polovinu skolarine za usavrsavanje svojih cinovnika, a istovremeno nema novca za lecenje tesko obolele dece ove zemlje? Kako bi bilo da na to pitanje odgovore gospodin Babic i gospodja Tabakovic.

Одговори
сре

11.12.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 14:43

umesno pitanje

pitanje je umesno i nije samo za uns i ljilju niti za politiku i ljilju vec za clanstvo uns-a i kolegijum politike. kako uns tako i politika a bogami posebno ljilja imaju stav da o svemu sto naprednjaci delaju ne talasaju

Одговори
сре

11.12.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 12:27

Pitanje

A sta je stav UNS-a? Ovaj tekst je krajnje kurvarski pusten. Prepricali ste Jorgovankino pismo,pomenuli sta su drugi uradili...A vi? Sta vi mislite? Da li mladjahna kci stavrno po zakonu i pravilima zasluzila mesto na kome se nalazi? Da li je zbog nje, bas zbog nje, promenjen zakona kako bi bila imenovana na poziciju na kojoj je. Ta nemojte mi reci da joj mama nije pomogla? Ovo je brka i sramota. A i vi? Koji je udeo vas u tome? Da li se plasite Jorgovanke ili ste u stanju da budete na strani istine. Reci sta misli predsednica UNS-a. Ili ne sme. SNS je vratio u Politiku pa mora da ih brani. Jel ovo njena privatna firma ili strukovna organizacija novinara. Sta je? Recite. Mi cekao da objavite ovaj komentar ali i vas odgovr. Lepo se provodite dok trosite i dok vas nije briga za one koi nemaju nista!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси