Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Случај Асанж ускоро у Хагу?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2013.

Извор: РТВ

Случај Асанж ускоро у Хагу?

Случај оснивача портала Викиликс Џулиана Асанжа могао би добити свој епилог у Међународном суду правде у Хагу, након што је такву могућност најавио министар спољних послова Еквадора Рикардо Патино.

 

По речима Патина, Еквадор разматра да пред Међународни суд правде изнесе случај Асанжа који се од јуна 2012. године налази у амбасади Еквадора у Лондону.

"Ми озбиљно анализирамо шта треба да урадимо у наредним месецима како бисмо се окренули другим институцијама, јер смо радили на јачању дипломатије предлажући једно решење за другим, али без успеха", рекао је Патино државној телевизији Гама ТВ.

Упитан о потенцијалним опцијама за Еквадор, Патино је као једну од могућности навео покретање Ашанжовог случаја пред Међународним судом правде у Хагу.

Он је истакао да је "апсолутно неприхватљиво" то што је Асанж, после скоро годину и по и даље "скривен" у амбасади Еквадора.

По његовим речима, Велика Британије је показала слаб интерес "за проналажење правног, политичког и дипломатског решења" за застој.

Џулијан Асанж (41) налази се у амбасади Еквадора у Лондону од 19. јуна 2012. где се склонио како би избегао изручење у Шведску. У тој земљи Асанж је оптужен за сексуално насиље, што он негира.

Асанж страхује да ће бити изручен САД, због објављивања тајних докумената америчких дипломатских служби. Лондон је до сада одбијао да му дозволи безбедан излазак из амбасаде како би могао да отпутује у Еквадор где је добио азил.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси