Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бранкица Станковић на нишану мафије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2013.

Аутор: Душан Телесковић Извор: Политика

Бранкица Станковић на нишану мафије

У аутобиографској књизи ауторке „Инсајдера” објављене службене белешке у којима се тврди да је Лука Бојовић наручио њену ликвидацију, преко Витомира Бајића и Српка Клисуре.

Ауторка „Инсајдера” Бранкица Станковић открила је у својој књизи, која је од јуче у продаји, детаље и службене белешке о догађајима због којих већ четири године живи и ради под полицијским обезбеђењем. У књизи је објављена службена белешка из које произилази да је њено убиство наручио Лука Бојовић (тренутно у затвору у Шпанији), преко Витомира Бајића (под још неразјашњеним околностима пронађен мртав у ћелији у италијанском затвору Комо), и Српка Клисуре, (Бајићев блиски сарадника који се налази у италијанском затвору). У истој белешци објављена је и информација да су за убиство Бранкице Станковић купљене две снајперске пушке које су набавили неименовани припадници организоване криминалне групе из Црне Горе.

У јавности се досад веровало да је ауторки „Инсајдера” додељено службено обезбеђење због опасности од напада хулиганских група којима се ова емисија бавила у децембру 2009. године. Међутим, сада се сазнало да је било оних који су тренутак објављивања серијала о хулиганима хтели да искористе да се освете Бранкици Станковић или да дестабилизују државу.

Тако се објављује још једна службена белешка у којој се наводи да се спрема убиство ове новинарке кад оде на планирани пут у Холандију и да три особе и то Бобан Баћовић који станује на подручју Раковице и два Н. Н. лица прикупљају информације о кретању, обезбеђењу, месту становања, свему што може бити од значаја за успешно извршење кривичног дела.

Према истој белешци, у Београду су се у том тренутку налазили непосредни извршиоци атентата из Црне Горе који су у изнајмљеним становима чекали налог за обављање задатка.

Витомир Бајић и Српко Клисура који се наводе у службеној белешци као посредници у наручивању ликвидације ухапшени су у новембру 2010. године заједно са Душком Шарићем, рођеним братом Дарка Шарића, оптуженог за шверц више тона кокаина.

Витомир Бајић се, према званичној верзији италијанске полиције, 21. септембра 2011. убио у затвору у граду Комо на северу Италије, док његов бранилац Боривоје Боровић тврди да је реч о убиству. У оперативним књигама српске полиције о њему се износи и податак да је са групом криминалаца из БиХ и Хрватске организовао тим за праћење министра полиције Ивице Дачића и да им је циљ била отмица премијеровог сина. У истим књигама за Бајића се наводи да је у криминалном подземљу важио за плаћеника који је за своје услуге у шверцу дроге, отмицама и убиствима Дарку Шарићу, и Луки Бојовићу наплаћивао огромне своте новца. Ипак, нико од њих за та убиства није процесуиран.

Бранкица Станковић у књизи износи да је управо Витомир Бајић био човек који је полицији открио да се спрема њено убиство. Она пише да је Бајић тиме хтео да избегне изручење Италији и да му је намера била да га Црна Гора депортује Србији.

Ауторка „Инсајдера” изнела је податак и да је Витомира Бајића, Жандармерија једне вечери тражила у згради у којој живи и то у стану који се налази спрат изнад њеног. То је стан који стицајем околности припада оптуженом нарко-босу Дарку Шарићу. У једном делу књиге преноси и догађај из времена када није имала обезбеђење, а из којег произилази да је испред улаза у зграду видела човека који личи на Сретка Калинића, ликвидатора „земунског клана”, а који се тада налазио у бекству. Наводно се тај човек уплашио кад је чуо њен глас и побегао.

Бранкица Станковић је дугогодишњи аутор „Инсајдера” који се емитује на телевизији Б 92. Сваки серијал који је радила се екипом људи из ове емисије изазивао је најразличитије реакције, од хваљења поткрепљеним многим престижним наградама до никад доказаних оптужби да ради за нечије интересе и увек бира тајминг за емитовање серијала. У сваком случају, шта год да је била намера оних због којих је добила полицијско обезбеђење, последица је да Бранкица Станковић не ради више оно што је некад радила: од аутора емисије постала је уредник тиму људи који се сада баве истраживањима разних појава у друштву.

Све ово што сада сазнајемо из њена књиге, само је још једна потврда о опасностима које прете новинарима само зато што раде свој посао.

 

Новинари које полиција штити

 

Поред Бранкице Станковић у Србији су тренутно под полицијским обезбеђењем Веран Матић, дугогодишњи главни уредник Б 92, затим Тамара Марковић-Субота, новинарка „Блица” и Владимир Митрић, дописник „Новости” из Лознице кога је пре неколико година напао један полицајац.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси