Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Делимично потврђена пресуда за претње Бранкици Станковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 10. 2013.

Извор: Танјуг, РТВ

Делимично потврђена пресуда за претње Бранкици Станковић

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на вишемесечне условне казне затвора тројицу навијача "Партизана" због угрожавања сигурности новинарке и уреднице "Инсајдера" Бранкице Станковић претњама које су јој упутили током фудбалске утакмице Партизан - Шахтјор 16. децембра 2009. године.

Том одлуком суд је делимично потврдио пресуду из јула прошле године Првог основног суда у Београду, пошто је укинуо други део пресуде, којом су тројица навијача била осуђена за насилничко понашање и наложио да им се суђење понови.

Правоснажном пресудом вођа навијачке групе "Шедоус" Горан Кљештан и Александар Перишић кажњени су условно са 10 месеци затвора, са роком провере од четири године због кривичног дела угрожавање сигурности, објављено је на сајту Апелационог суда.

За исто дело Милану Гудурићу потврђена је казна од годину дана затвора, условно на пет година.

Они су осуђени јер су претећим скандирањем угрозили сигурност Станковићеве и претили јој смрћу узвикујући паролу "Отровна си као змија, проћи ћеш као Ћурувија" са јужне трибине стадиона Партизана.

У том периоду Инсајдер је истраживао деловање навијачких група разних клубова, па и спортског друштва "Партизан".

Укинут је део пресуде којом је због насилничког понашања Драган Ђурђевић био осуђен на 10 месеци затвора, условно четири године, Немања Одаловић на 10 месеци, условно три године, а Немања Богдановић на шест месеци, условно пет година.

По налажењу Апелационог суда тај део пресуде је укинут јер је првостепени суд пропустио да јасно и прецизно одреди радње окривљених и њима проузроковану последицу, чиме је учинио битну повреду одредаба кривичног поступка.

У образложењу одлуке Апелационог суда се између осталог наводи да се основано жалбом браниоца Немање Богдановића наводи да у овом кривичном поступку није утврђено да је Богдановић значајније угрозио спокојство грађана, "јер нема доказа да су неки грађани (а посебно не у већем броју) били угрожени и да је било угрожено њихово спокојство".

Значајније угрожавање спокојства грађана као последица (кривичног дела насилничког понашања) мора у пресуди бити описано и до њега се мора доћи у стварности, при чему грађани, чије би спокојство било значајније угрожено у смислу последица тог кривичног дела, нису они грађани према којима је управљена радња извршења кривичног дела(Бранкица Станковић), указао је Апелациони суд.

"То би морала бити трећа лица, која су се узнемирила радњом осећања личне и имовинске несигурности, у већој мери, по интензитету неспокојства и по броју грађана чије је спокојство значајније угрожено", наводи се у образложењу одлуке.

Поступак против једног од вода навијачке групе Партизана "Алкатраз" Милоша Радосављевића Кимија био је раздвојен од овог јер је био у бекству, али је у међувремену правоснажно осуђен на 16 месеци затвора, а казну је издржао у притвору и од априла је на слободи.

Први основни суд је пре две године, пред почетак суђења, одбацио оптужницу и ослободио навијаче оптужбе за угрожавање сигурности новинарке телевизије Б92 јер је, према образложењу судије оптужницу поднео неовлашћени тужилац.

Тај судија је сматрао да у радњама оптужених за које се терете нема елемената кривичних дела угрожавање сигурности и насилничког понашања, већ евентуално кривичног дела увреде које се гони по приватној тужби. Ту одлуку укинуо је Апелациони суд у Београду и наложио да им се суди.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси