Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  МУП се „мало збунио“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 10. 2013.

Аутор: Л. Валтнер Извор: Данас

МУП се „мало збунио“

Процес скрининга са Европском комисијом није службена тајна, каже за Данас Бранко Ружић, министар без портфеља задужен за европске интеграције, упитан да ли су информације и подаци из скрининга заиста тајна, како сматрају у Министарству унутрашњих послова. Подсетимо, из МУП Србије новинарима је упућен имејл у којем се наводи да су све информације из процеса експланаторног скрининга у оквиру преговора са ЕУ проглашене тајним, и то на захтев ЕК.

 

„Наравно да се не ради о службеној тајни. Дошло је до мале забуне и сматрам да том питању не треба придавати толику пажњу. Да то није тачно, говори и чињеница да процес скрининга може бити праћен преко интернета у организацији Народне скупштине“, наводи Ружић.

Према незваничним сазнањима Данаса из Владе Србије, „службеница МУП није на прави начин разумела нити пренела новинарима да је реч о радном састанку који није за цитирање говорника нити за извештавање, већ се информације с њега могу користити као бекграунд информације“.

О овом случају огласио се, после новинарских удружења УНС и НУНС, и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, који је упозорио да „суштина“ дописа из МУП, коришћење правне непостојеће терминологије и ранг потписника указују на неразумевање суштине процеса скрининга и, још важније, на непознавање и неразумевање домаћих релевантних закона.

„Законом о тајности података и Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја уређена су сва релевантна питања у вези са класификовањем поверљивих података као и приступу истим. Никаквим, поготово не неформалним захтевима било кога, не могу се и не смеју дезавуисати одредбе важећих закона“, навео је Шабић у писаној изјави медијима.

Шабић верује да ЕК није постављала никакве посебне услове у вези с тајношћу информација у току процеса скрининга, а и да их је поставила, такви захтеви би морали бити у озбиљној, документованој форми. Повереник је најавио да ће овим поводом разговарати са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси