Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дојчиновић: Петровић жели СЛАПП тужбама да нас онемогући да пишемо о њему
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 06. 2024.

Извор: НУНС

Дојчиновић: Петровић жели СЛАПП тужбама да нас онемогући да пишемо о њему

„Никола Петровић СЛАПП тужбама покушава овом врстом притиска да на нас утиче, како би престали да пишемо о њему. Све његове тужбе против нас су без основа. Он не спори у тужбама ниједну чињеницу везану за текст“, рекао је Стеван Дојчиновић, главни уредник Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК), на рочишту где је Никола Петровић, некадашњи директор Електромреже Србије и кум председника Србије, тужио КРИК.

Петровић је тужио КРИК за текст „Председников кум имао фирму са Маркосом – криминалцем умешаним у међународни шверц кокаина“ у коме се наводи да је имао фирму са Дејаном Станимировићем. На прошлом рочишту Петровић је потврдио да је имао фирму са Станимировићем, али да се са њим није чуо од 2007. године, а да до тада “није био ни оптужен нити осуђен за било шта – па ни за шверц кокаина”, па да тако није могао да има фирму са криминалцем.

Ово је трећа тужба Петровића против КРИК-а. Пре ове тужбе, Петровић је поднео две кривичне тужбе. У првом поступку новинарке КРИК- правоснажно су ослобођене оптужбе. У другом поступку суд је првостепено новинарке ослободио оптужбе. Петровић се жалио на ту одлуку.

Дојчиновић је навео да је текст настао након што је Станимировић убијен у Колумбији 2020. године у кући Хосеа Висента Ривере Мендозе, познатог као Војник – бившег шефа паравојне групе „Јунаци равнице“ (Heroes del LLano). Према подацима у које је КРИК имао увид, Станимировић се бавио међународним шверцом дроге.

Према његовим речима КРИК је кренуо да истражује Станимировића и да су укрштањем података у АПР-у уочили да је имао фирму са Николом Петровићем. Он је навео да је реч о две јавне личности и да је интерес јавности да се о томе пише. Према његовим речима у тексту се нигде не наводи да је њихова фирма радила криминалне ствари, већ да су имали заједнички посао.

Дојчиновић је појаснио да су користили термин “криминалац” јер се у документима Еуропола, као и шпанске, португалске и колумбијске полиције недвосмилено наводи чиме се бавио, и да није ухапшен јер нису знали где се налази. У документима се наводи и да се у Немачкој бавио криминалним радњама али да је пракса немачке полиције да за то не доставља податке, па нису могли проверити.

Дојчиновић је указао и да свака тврдња у тексту пролази кроз проверу података – фект чекинг.

Навео је да су током писања текста позвали Петровића да каже своју страну приче и да је он прво послао одговоре на питања, а по објављивању, редакција КРИК-а је објавила и цео Петровићев деманти. 

Према његовим речима уредник је увек одговаран за наслов који у овом случају, као и сваком другом, представља одраз текста, његову есенцију.

Новинарка КРИК-а Бојана Јовановић појаснила је да је она контактирала Петровића током писања текста, да је он прво прекинуо везу а затим послао одговоре на питања која му је она у међувремену послала. Она је прецизирала да им је у писању текста помагала новинарка из Колумбије Данијела Кастро.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси