Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јаковљевић (Маглочистач): Финансијска неизвесност је највећи баласт за независно новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 06. 2024.

Извор: Бета

Јаковљевић (Маглочистач): Финансијска неизвесност је највећи баласт за независно новинарство

Новинарка суботичког портала Маглочистач Наталија Јаковљевић казала је данас да је финансијска неизвесност “највећи баласт” за независно новинарство.

“Ми новинари у малим медијима радимо све: пишемо текстове, снимамо, пишемо пројекте, бавимо се администрацијом… Врло је захтевно и врло је тешко", казала је она на јавној дебати у Суботици коју је организовало Независно друштво новинара Војводине (НДНВ).

Казала је да уз то раде и за друге медије да би зарадили за живот, те да, како је указала, "што је вечита борба”.

Додала је да оглашивачи "углавном" не желе да се рекламирају јер је "Маглочистач" портал који има критички приступ према доносиоцима одлука.

Казала је и да страни донатори махом све мање подржавају производњу медијских садржаја, а све више инсистирају да се базирају на креирање бизнис планова.

Главна и одговорна уредница портала Аутономија Бранка Драговић Савић казала је да медији цивилног друштва опстају на рубу егзистенције.

Према њеним речима, то успевају, првенствено због ентузијазма и посвећености оних који раде у њима.

Рекла је да је у Србији медијски систем централизован, па највећи број медија извештава о ономе што се дешава у Београду, "у политичком, економском и естрадном смислу".

“Шта ми уопште знамо шта се дешава у другим локалним срединама", упитала је Драговић Савић.

Она је оценила да новинарске професије у Србији "има још само у траговима", а ти трагови су, како је казала, управо у медијима цивилног друштва.

"Нисам сигурна да су грађани довољно свесни чињенице да без новинарства није могуће очувати људска права", казала је Драговић Савић.

Правни експерт НДНВ-а, адвокат Вељко Милић рекао је да се медијски закони често мењају и процедуре пооштравају да би се спречиле злоупотребе.

"Али није то суштина, суштина је да када дође до злоупотребе одређеног закона, то надлежне институције морају да процесуирају", казао је Милић.

Јавна дебата је одржана у склопу пројекта "Отпорни медији цивилног друштва за обнову поверења грађана", који подржава Делегација Европске уније у Србији.

Представљена је и анализа материјалног положаја медија заједнице са препорукама за успостављање новог модела финансирања "Медији цивилног друштва на рубу егзистенције, угрожен јавни интерес".

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси