Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Nova.rs: Блокирани рачуни Уна ТВ у Србији – доспели под америчке санкције због везе са Додиком
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 06. 2024.

Извор: nova.rs

Nova.rs: Блокирани рачуни Уна ТВ у Србији – доспели под америчке санкције због везе са Додиком

Рачуни Уна ТВ у банкама у Србији, као и дела запослених у тој медијској кући, блокирани су, а претпоставља се да је разлог то што је компанија која је оснивач ове телевизије током јуна доспела на листу појединаца и предузећа који су због повезаности са председником Републике Српске Милорадом Додиком, под санкцијама Сједињених Америчких Држава.

Од представника компаније Una world, која се у Србији води као оснивач Уна ТВ у нашој земљи, нисмо могли да добијемо ни званичну информацију ни коментар ове вести, али увидом у регистар Народне банке Србије види се да је блокада наступила јуче, 25. јуна 2024. године. Незваничну потврду ове вести добили смо и међу запосленима, али су челници Уна ТВ остали неми на питања Nova.rs о блокади.

На сајту Агенције за привредне регистре може се пронаћи податак да је компанија Una world d.o.o. кћерка фирма Una world network d.o.o, предузећа из Бањалуке, чији је опет власник компанијa “Infinity media”, такође из Бањалуке.

Управо “Una world network” и “Infinity media” су на листи појединаца и компанија које је недавно објавила Канцеларија за контролу стране имовине (OFAC) Министарства финансија Сједињених Америчких Држава (САД) и које је санкционисала због везе са Милорадом Додиком, председником Републике Српске, и његовим сином Игором.

Како се наводи у саопштењу OFAC, они су део мреже која обезбеђује „значајне изворе прихода“ за Милорада Додика, и његову породицу.

На листу су, према овим наводима, током јуна додати Миленко Чичић и Ђорђе Ђурић, те компаније “Infinity International Group” Бањалука, “Infinity Media”, “К-2 аудио услуге”, “Kaldera Company”, “Prointer ITSS”, “Sirius 2010” и “Una World Network”.

Како наводи OFAC, а пренео је портал Радио Слободна Европа, Чичић је директор „Калдере“, док је Ђурић власник компаније „Infinity“ и њених подружница.

Милорад Додик је од раније под америчким санкцијама, као и његов син Игор и кћерка Горица. OFAC истиче да је Милорад Додик „свој службени положај користио за гомилање личног богаћења кроз компаније повезане с њим и Игором Додиком“.

Милорад Додик је, како наводи OFAC, искористио свој службени положај како би уговоре Владе РС усмерио на мрежу приватних компанија које он и син Игор надзиру.

„Док Игор контролише многе компаније у овој мрежи, он прикрива своју личну повезаност с њима ослањајући се на различите номиналне власнике и директоре“, појашњава се у саопштењу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси