Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Међународне новинарске организације изражавају солидарност са Славко Ћурувија фондацијом у њеној борби за правду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2024.

Извор: Цензоловка

Међународне новинарске организације изражавају солидарност са Славко Ћурувија фондацијом у њеној борби за правду

Угледне међународне организације које се боре за медијске слободе остају солидарне са СЋФ после тужби које су против ње покренула двојица ослобођених оптужбе за убиство новинара Славка Ћурувије, које оне карактеришу као подривање борбе Фондације за правду

Текст прогласа који су потписали Међународни институт за штампу (ИПИ), Европска федерација новинара (ЕФЈ), Article 19 Европа, ОБЦ Трансеуропа (ОБЦТ), Free Press Unlimited (ФПУ) преносимо у целини:

„Партнери коалиције Media Freedom Rapid Response (МФРР) остају чврсто солидарне са Славко Ћурувија фондацијом, која непоколебљиво води борбу против непрекидне некажњивости за убиство српског новинара Славка Ћурувије 1999. године. Нова правна акција двојице ослобођених оптужби за Ћурувијино убиство сада прети да подрива борбу Фондације за правду.

Више од једне деценије, Фондација тражи правду за Ћурувију, угледног уредника и издавача који је убијен испред свог дома у Београду 1999. године. Двадесет година касније, четири бивша службеника државне безбедности осуђена су на укупно 100 година затвора за убиство. Поновљено суђење 2021. године потврдило је осуђујуће пресуде. Међутим, у фебруару 2024. године, Апелациони суд у Београду променио је одлуку, ослободивши оптужене за убиство – што је био шок за бранитеља људских права у Србији и у међународној заједници.

Ослобађајућа пресуда значи да нико није осуђен за Ћурувијино убиство и продужава културу неодговорности за убиства новинара у Србији, где су остали нерешени и други случајеви, попут оних Милана Пантића и Даде Вујасиновић.

У фебруару је Славко Ћурувија фондација објавила саопштење за јавност у којем су енергично изразили неслагање са пресудом. Двојица од четворице ослобођених службеника (бивших припадника државне безбедности, прим. прев.), Милан Радоњић и Мирослав Курак, тужили су Фондацију, тражећи одштету за “повреду части и угледа”. Ова правна акција прети раду Фондације у борби против некажњивости за убиства новинара у Србији и очувању наслеђа Славка Ћурувије.

Наша коалиција недвосмислено подржава кључну мисију Фондације, која мора да се настави. Обнављамо наш позив међународној заједници и Србији да учине нове напоре у борби против некажњивости за убиства новинара, укључујући и убиства Ћурувије, Пантића и Вујасиновић.

Ситуација са слободом медија у Србији наставља да се погоршава, са злонамерним тужбама против медија и сталним претњама по сигурност новинара. Обећавамо да ћемо наставити да указујемо на хитну потребу за правдом и одговорношћу у случајевима Славка Ћурувије и сличним, и осигурати да они који прете слободи медија и новинарском интегритету буду под међународним надзором“, каже се у прогласу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси