Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Адвокат Бељански: Изменити Кривични законик, санкционисати и посредне претње новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2024.

Аутор: Бета Извор: Данас

Адвокат Бељански: Изменити Кривични законик, санкционисати и посредне претње новинарима

Адвокат Слободан Бељански изјавио је данас да Кривични законик, када су претње новинарима у питању, треба изменити тако да буду кажњиве не само претње које су изречене на непосредан начин, већ и оне које су изречене на посредан начин.

„Кривични законик мора садржати додатак када су претње у питању: да је изражена на непосредан или посредан начин“, рекао је Бељански на панелу у оквиру Медијске недеље (Media Week), коју организује Независно друштво новинара Војводине.

Он је додао да су професионалним новинарима у Србији непријатељи управо новинари који служе властима, који се служе говором мржње и који, по његовим речима, не заслужују статус новинара.

„Не зна се какав излаз ту треба наћи. Они који сада нападају демократски и критички оријентисане новинаре се бране слободом изражавања“, казао је Бељански.

Према његовим речима, примена закона је оно што треба решавати, а то зависи од независности правосуђа и тужилаштва од власти и од других центара моћи.

„Под удар закона треба да спадају они који шире говор мржње, неистине, који проскрибују новинаре“, рекао је Бељански.

Председник Управног одбора Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Веран Матић рекао је да новинари немају поверење у институције.

„Од тридесетак пријављених случајева у овој години, решена су само два. Тај број решених случајева на годишњем нивоу ни иначе не прелази десет одсто“, навео је Матић.

Према његовим речима, на делу је „једна велика евакуација“ из новинарске професије.

„Новинари живе под ужасним притиском, њихово и физичко и ментално здравље страда. Новинари нису довољно плаћени, а истовремено раде прековремено. То новинаре чини веома рањивима. Додатно, таблоидни медији загађују наш медијски простор и представљају додатну опасност и за саме професионалне новинаре“, рекао је Матић.

Он је оценио да је уредник Српског телеграфа Милан Лађевић намерно ударио новинара недељника Радар Вука Цвијића.

„Лађевић је, након што је ударио Цвијића, отрчао у редакцију и први пријавио да је он наводно био нападнут. Одмах су сви остали таблоиди изокренули смисао читавог догађаја и жртву претворили у нападача. То је та перверзија изокренуте стварности у којој живимо“, казао је Матић.

Правник Независног удуружења новинара Србије Раде Ђурић рекао је да тужиоци врло често не разумеју проблеме са којима се новинари суочавају.

„Срж проблема лежи у питању да ли су тужиоци заиста независни и да ли имају интегритета да нешто до краја истраже“, казао је Ђурић.

Додао је да су генератори веома лоше атмосфере у друштву, чија су последица и напади на новинаре, представници извршне власти који имају „огроман утицај“ и на тужиоце и на полицајце.

Недеља медија одржава се у оквиру пројекта „Отпорни медији цивилног друштва за обнову поверења грађана“, коју НДНВ организује уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси