Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Анита Ђукић: Бавити се новинарством у Србији је убитачно по здравље. Напуштам га!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2024.

Аутор: АНЕМ Извор: Инсајдер, Цензоловка

Анита Ђукић: Бавити се новинарством у Србији је убитачно по здравље. Напуштам га!

"Бавити се новинарством у Србији је убитачно по здравље. Напуштам га!" Ова изјава на крају излагања новинарке Аните Ђукић, власнице и уреднице портала Инфоцентрала из Јагодине, изречена на састанку Сталне радне групе за безбедност новинара, обележила је овај сусрет тужилаца – контакт тачака, представника МУП-а и новинара из Поморавља.

Проблеме са којима се сусрећу новинари у Србији све је теже савладавати, од проблема некажњивости за претње и угрожавање безбедности новинара, некажњивости у случајевима убистава новинара, као и дискриминације која захвата и област пројектног финансирања, саопштено је након састанка.

Састанку су присуствали Миша Јовановић (Главни јавни тужилац у Јагодини), Љубиша Бранковић (јавни тужилац, ВЈТ Јагодина), Бојан Станојевић (јавни тужилац, ОЈТ Јагодина), Драгана Павловић (јавни тужилац, ОЈТ Параћин), Милош Милошевић (јавнотужилачки сарадник, ОЈТ Деспотовац), Момир Нешић (ПУ Јагодина, контакт тачка), Жикица Стојановић (ПУ Јагодина, контакт тачка), Kруна Савовић (НУНС), Раде Ђурић (НУНС), Оливера Милошевић (УНС), Веран Матић (АНЕМ), Саша Мирковић (АНЕМ), Мирослав Јанковић (ОЕБС), Драган Kецман (инспектор МУП-а у пензији), Анита Ђукић (Инфоцентрала, Јагодина), Зорица Глигоријевић (дописница Вечерњих новости), Милан Никић (дописник Н1), Љубиша Вујић (Kоперникус РТВ Јагодина), Зоран Арсић (ТВ Поморавље, Ћуприја), Весна Лазић (дописништво РТС Јагодина), Драган Марковић (Kлуб новинара Поморавља).

Предсеник АНЕМ-а Веран Матић на почетку састанка представио је случајеве угрожавања безбедности новинара из овог региона, који су евидентирани у бази Врховног јавног тужилаштва.

У два случаја које је пријавио Горан Јевремовић уредник портала Централ медиа, тужилаштво је донело решење о одбачају пријаве, док је у једном случају који је пријавила Анита Ђукић, изречена пресуда починиоцу, а у три случаја нису откривени и кажњени починиоци.

Она је рекла да има много више случајева, али новинари их не пријављују. Углавном кажу: „Пусти будалу“ када знају колико ће им времена однети пријављивање па суђење ако до њега дође, колико изгубљеног времена и колико новог стреса. Недостатак поверења у институције, да ће одрадити свој део посла такође доприноси да се не пријављују претње.

Говорила је о таргетирању којем је изложена заједно са колегом Гораном Јевремовићем који је сведочио писменим путем јер је био спречен да присуствује састанку.

„Челни људи Демократске странке Петар Јовановић и Маја Радојичић, те чланови Главног одбора су мене и колегиницу Аниту Ђукић етикетирали на најгори могући начин у јуну 2023. године уз гомиле лажи и увреда због објављвања саопштења Kлуба новинара Поморавља о злоупотреби комеморативног скупа убијеног новинара у политичке сврхе, без навођења имена или партије. То саопштење су пренели и остали медији, али нас двоје смо једини били ‘типовани’, спремљени за одстрел пред јавношћу“, рекао је Јевремовић.

Јевремовић је изнео још неколико примера када му ме је била угрожена безбедност.

Бојан Станојевић, јавни тужилац Основног јавног тужилаштва у Јагодини говорио је о томе како тужилаштво мора да се креће у оквиру законских решења.

„Постоји јаз између осећања угрожености новинара и честе ситуације у којој тужилаштво нема простора да нешто оквалификује као кривично дело. Ипак, постоји могућност хитног реаговања, институт забране прилажења под претњом притвора и ми смо то користили у нашој пракси и то баш у случају новинарке Аните Ђукић“, навео је он.

Раде Ђурић из НУНС-а говорио је о томе како таргетирање није кривично дело, али може да буде врло опасно и лако прелази у директно угрожавање безбедности. У неким случајевима полиција као и тужилаштво то препознају.

Kруна Савовић из НУНС-а указала је на све озбиљније угрожавање сигурности новинара и нарочито истакла проблем СЛАПП тужби са којима се медији најчешће суочавају. Говорећи о тим врло специфичним тужбама, Kруна Савовић упутила је просутне у врсте поступака СЛАПП карактеристикама са којима се до сада у пракси сусрела.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић рекао је да се у мањим срединама акумулира један број “дозвољених” прекршаја који праве атмосферу да новинари постану слуге, да се разболе, да постану активисти… Људи истанчаног слуха у полицији и тужилаштву треба да подвуку црту када се достигне горња граница великог броја мањих прекршаја, рекао је он.

Веран Матић обавестио је учеснике овог скупа о разговору са главним јавним тужиоцем Мишом Јовановићем о даљим корацима у решавању случаја убиства новинара Милана Пантића.

„Не смемо да дозволимо да враћање случаја из Тужилаштва за организовани криминал у Више јавно тужилаштво у Јагодину, буде маргинализација ове истраге. Реч је о случају од националног значаја и управо због тога је неопходно да у решавању учествују најбољи истражитељи и у полицији и тужилаштву“, навео је Матић.

Општи је закључак да су разговори новинара, тужилаца и полицаијаца о безбедности веома важни на локалном нивоу, јер поред међусобног упознавања, размена искустава омогућава и успостављање већег степена поверења а самим тим и ефикаснијег рада на заштити безбедности новинара, наводи се у саопштењу.

Организацију састанка Сталне радне групе за безбедност новинара у Јагодини координира АНЕМ у склопу пројекта ”Систем превенције насиља и заштите новинара“, подржаног од стране Делегације Европске уније у Србији и медијског одељења мисије ОЕБС-а у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси