Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски радници: РЕМ апсолутно не ради свој посао како треба
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2024.

Аутор: Бета Извор: Н1

Медијски радници: РЕМ апсолутно не ради свој посао како треба

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), према мишљењу медијских радника, апсолутно не ради свој посао како треба и његова функција није испуњена, показало је истраживање презентовано данас у Новом Саду.

Представљено је, на округлом столу, истраживање „Стратегија развоја медијског система Србије (2020-2025) и њена имплементација: Сазнања, ставови и предлози медијских радника“, као „прво и базно“ истраживање у протеклих 14 година колико се спроводи Медијска стратегија.У питању су мишљења и сазнања о ставовима медијских радника, њихови коментари и предлози како да се унапреди медијска регулатива.

Скуп је организовало Пословно удружења асоцијације локалних и независних медија „Локал прес“, у просторијама Независног друштва новинара Војводине.

„Седнице РЕМ-а би морале бити преношене у реалном времену, а чланови Савета би морали бити обавезани и на јавни одговор на свако питање и примедбу коју им било који грађанин смислено упути“, стоји између осталог у предлозима које су анкетирани дали.

РЕМ је од њих за свој рад у протеклих годину дана добио оцену 1,12, док је рад јавних медијских сервиса, из угла транспарентности, отворености за грађане и одговорности у последњих годину дана оцењен оценом 1,71.

Од укупно 255 медијских радника, комплексан и обиман упитник испунило је њих 181, оставивши чак 1.490 коментара, у којима су појашњавали ставове или износили идеје.

Пракса досадашњег конкурсног суфинансирања добила је оцену 1,48, уз напомену да анкетирани сматрају да би се систем пројектног суфинансирања могао побољшати ако би се увеле контрола процеса, евалуација реализованих пројеката, али и казнене мере за оне који нису „испоштовали“ пројекат.

Чланица тима истраживача Тијана Благојев прецизирала је да су анкетирани у овом случају највише указивали на проблеме везане за финансије, односно да би средства требало да се дају онима кои раде у јавном интересу.

„Оцене иду у правцу тога да пројектно суфинансирање апсолутно не испуњава у пракси оно што би требало да испуњава и да се примећује да квалитетан садржај није финансиран, него медији који мање критички извештавају или, чак у ситуации да постоје фантомски медији, који се појављују само за време конкурса или медији који копирају садржај других локалних медија“, прецизирала је Благојев.

Рад Сталне радне групе за безбедност новинара, у смислу повећања безбедности новинара у протеклих годину дана оцењен са 2,56, показују резултати истраживања.

Након представљана истраживања, одржан је и округли сто на тему суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јевног информисања, где је између осталог констатовано да чак 106 локалних самоуправа није испоштовало законски рок и расписало конкурсе до 1. марта.

Генерална секретарка Независног удружења новинара Србије (НУНС) Тамара Флиповић Стевановић упозорила је да су у Војводини буџети много нижи него ранијих година, иако укупна средства за информисање нису драстично смањена.

„То значи да ће васт сада директним уговорима финансирати медије који су им миљеници. Надамо се да ћему ухватити траг тог новца, а суфинанирање је најтранспарентније ако желите да нађете податке“, додала је она.

Истакла је и да би професионални стандарди требало да буду услов и код расписивања јавних набавки, те да медији који не поштују Kодекс новинара не могу ни на тај начин да добијају средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси