Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уручене награде „Станислав Сташа Маринковић“ и „Никола Бурзан“ поводом 27. рођендана дневног листа Данас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2024.

Аутор: Нађа Вукајловић Извор: Данас

Уручене награде „Станислав Сташа Маринковић“ и „Никола Бурзан“ поводом 27. рођендана дневног листа Данас

Поводом 27. рођендана листа Данас, додељене су награде „Станислав Сташа Маринковић“ Вуку Цвијићу и награда „Никола Бурзан“ новинарки Јелени Диковић, који су се током прошле године истакли новинарском храброшћу и свеукупним радом.

Главни и одговорни уредник дневног листа Данас, Драгољуб Дража Петровић, навео је да смо се данас окупили у редакцији како би обележили дан листа, 9. јун, и уручили награде за новинара редакције Данаса који се у претходној години посебно истакао „Никола Бурзан“, коју је добила Јелена Диковић, као и награду „Станислав Сташа Маринковић“ за новинарску храброст, чији овогодишњи лауреат је новинар Радара Вук Цвијић, који је каријеру започео управо у Данасу.

Милош Обрадовић, уредник економске рубрике Данаса који је био председник жирија за награду „Никола Бурзан“, рекао је да је овогодишња награда додељена уредници спољнополитичке рубрике, Јелени Диковић, јер се у протеклих годину дана изборила да са својом рубриком испрати све догађаје које су се дешавали у свету.

– За ових 18 година у Данасу нема рубрике у којој нисам писала. Претходних годину дана смо се потрудили да испратимо сва дешавања у свету. Србија је одавно посрнула, а чини се да је тако и свет. Потрудићу се да и надаље моја рубрика остане професионална, казала је Диковић након уручивања награде.

Награду је посветила недавно преминулом Бојану Тончићу, зато што је он научио да у новинарству треба бити истрајан.

Петровић је објаснио да је Вуку Цвијићу додељена награда зато што је претходних 20 година није добио, а узевши у обзир све што је урадио у протеклих годину дана било је немогуће да не буде у ужем избору.

Након уручивања награда, Цвијић је рекао да је емотивно поново бити у Данасу, где је своју новинарску каријеру започео и где се учио новинарком занату.

Срећан је што се поново налази у истој породици, а посебну захвалност је исказао новинарима редакције недељника Радар, као и колегама из свих „слободних редакција“.

– Драго ми је што је Данас исти онакав какав је био, један од браника новинарства у Србији, и што траје толико дуго. Емотивно ми је бити овде поново, где сам почео да радим, казао је Цвијић.

Поводом напада који је недавно претпрео од стране директора Српског телеграфа, Милана Лађевића, навео је да од полиције до данас није добио повратан одговор.

– Нажалост, пратио сам много озбиљније ствари које су се дешавале у Србији без епилога, где су чак и страдали људи. Видим да се ништа не дешава. Прекјуче сам позвао полицију да питам шта се дешава са камерама, рекли су ми да ће ме позвати у току дана, и ево до данас ме нису позвали. Јасно је, нажалост није неочекивано, али није ни нормално, рекао је Цвијић.

Што се тиче става власти да је његов случај сукоб два новинара, а не напад на новинара, он је навео да власт има своје новинаре, да их тако зове, а да „ми знамо ко су новинари“.

У ужи круг за награду „Станислав Сташа Маринковић“ ушли су главни уредник Времена Филип Шварм, екипа Н1, са својом причом о селидби бирача из Мале Kрсне, као и новинарка ЦИНС-а Ивана Милосављевић, са истраживачким радом о Call центрима Српске напредне странке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси