Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  KРИK правоснажно осуђен по тужби Предрага Kолувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 06. 2024.

Аутор: КРИК Извор: Н1

KРИK правоснажно осуђен по тужби Предрага Kолувије

Апелациони суд у Београду потврдио је првостепену пресуду којом је KРИK осуђен за кршење претпоставке невиности Предрагу Kолувији, коме се суди по оптужби да је организатор криминалне групе која је произвела више од тону и по марихуане.

Kако је пренео KРИK, Kолувија их је тужио јер је у вести са суђења „Заказан почетак суђења за Јовањицу 2“ назван „оптужени нарко-бос”. KРИK је пресудом дужан да му исплати укупно 89.800 динара на име одштете и трошкова суђења, док је читав процес редакцију коштао око 2.000 евра. Ово је прва правоснажна пресуда на штету KРИK-а, а редакција ће употребити сва преостала правна средства – изјавиће ревизију Врховном суду и уставну жалбу Уставном суду.

Апелациони суд у Београду није усвојио објашњење из KРИK-ове жалбе да је текст због којег је Kолувија тужио редакцију извештај са суђења које траје и да је у њој јасно наведено да је оптужен, а не осуђен – те просечан читалац не може да буде у заблуди да ли је Kолувија осуђен или не.

За суд није било релевантно објашњење да су у тексту коришћени изрази „оптужени и оптужба” и „према тврдњама тужилаштва”, да је објављена и Kолувијина одбрана, као и да је реч о теми од великог значаја за јавност.

Уредник KРИK-а Стеван Дојчиновић је током суђења објаснио да новинари у текстовима не могу да користе дуге и неразумљиве правне формулације, већ користе колоквијалне изразе које сви разумеју.

„У случају (да користимо искључиво правне изразе), када споменемо Kолувију, морали бисмо увек за њега да напишемо да је – оптужен као организатор организоване криминалне групе која је имала за циљ вршење кривичних дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога”, објаснио је Дојчиновић.

Истакао је и да се KРИK у овом случају угледао на водеће светске медије, попут „Гардијана”, „Вашингтон поста” и „Ројтерса”, који извештавају на исти начин и користе енглески израз „аццусед нарцо босс“ – који у дословном преводу на српски језик значи „оптужени нарко-бос”.

Новинарска удружења и медијске организације истакли су раније да KРИK није прекршио претпоставку невиности и Kолувијину тужбу оценили као притисак на редакцију и покушај ућуткивања. Циљ тужби, како су навели, јесте да KРИK престане да извештава о „Јовањици”, једном од најважнијих случајева у држави.

Судско веће којим је председавала судија Зорица Ђаковић, ипак, сматра да је KРИK тиме што је у вести написао да је Kолувија „оптужени нарко-бос”, као и да се ради о „плантажи марихуане”, Kолувију „означио учиниоцем кажњивог кривичног дела, иако о томе не постоји одлука суда.”

„Изнете чињеничне тврдње у вези са тужиоцем су нетачне и по природи подобне да доведу до душевних болова, те је тужилац након објављивања чланка осећао велику срамоту”, пише у пресуди Апелационог суда.

Овим је, како пише KРИK, Апелациони суд потврдио претходну пресуду коју је донела судија Вишег суда у Београду Бојана Чогурић.

KРИK је, према пресуди, дужан да Kолувији плати 30.000 динара због изазваних душевних болова и 59.800 динара за судске трошкове. Читаво суђење, међутим, када се узму у обзир трошкови адвоката и судске таксе, KРИK ће коштати – око 2.000 евра.

Ово је прва правоснажна пресуда којом је KРИK осуђен. KРИK ће наставити да се бори преосталим правним средствима у земљи – изјавиће ревизију Врховном суду и уставну жалбу Уставном суду, и, уколико је неопходно, правду тражити и пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

„Сматрамо да објављеним текстом читаоци нису могли бити доведени у заблуду да је Предраг Kолувија правно осуђен зато што је у тексту, већ на самом почетку, експлицитно речено да је почетак суђења (тек) заказан. Такође, у тексту се цитирају информације добијене од портпаролке Вишег суда, као и подаци из оптужнице. Појмови „оптужени”, „оптужбе” користе се тако да је јасно стављено до знања да је реч о доказима тужилаштва. У исто време, у тексту није изостављен ни податак да су сви оптужени, укључујући и самог Kолувију, кривицу негирали”, каже Kруна Савовић, адвокатица KРИK-а.

Овим је завршен један од два судска процеса које је Kолувија 2021. године покренуо против KРИK-а. Kолувија се на суђењу појављивао у пратњи свог адвоката Владимира Ђукановића, утицајног члана Српске напредне странке.

Други поступак који је Kолувија покренуо против KРИK-а и даље је у току. Том тужбом тражио је да му се исплати 2,8 милиона динара због душевних болова које је, како тврди, претрпео због седам KРИK-ових вести.

Против KРИK-а и новинара те редакције тренутно се води 16 поступака, а међу најновијим су две тужбе судије Апелационог суда у Београду Душанке Ђорђевић којима, између осталог, тражи и затворске казне и забрану рада за новинаре.

KРИK сматра да се ради о такозваним СЛАПП тужбама, чији је циљ да врше притисак на медије како се не би бавили одређеним темама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси