Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски или политички пројекат: Телеком Србије покреће информативни ТВ канал у БиХ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2024.

Извор: Н1 Сарајево

Медијски или политички пројекат: Телеком Србије покреће информативни ТВ канал у БиХ

Телеком Србије наставља са ширењем у Босни и Херцеговини, а овога пута на тржиште улазе са ТВ пројектом Euronews. Према за сада доступним информацијама планирају уред у Сарајеву и Бањалуци. Но, главно питање је - да ли је Еуронеwс у Босни и Херцеговини медијски или политички пројекат?

Euronews у Србији је покренут прије неколико година, а стопостотни власник је Телеком Србије, компанија у власништву државе Србије. Према истраживању Политика, али и истраживања које су спровели мађарски, француски и португалски медији – власник информативне европске телевизије Euronews је блиско повезан са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Званично је инвестициони фонд Alpac Capital са седиштем у Португалу купио већински део Euronewsa у јулу 2022. године, за око 170 милиона евра, али најмање трећина средстава долази из извора везаних за Виктора Орбана, показало је истраживање које су спровели Direkt36, Le Monde и Expresso.

Почетком марта ове године директор Телекома Србија Владимир Лучић најавио је да планирају Euronews у Босни и Херцеговини, али и Црној Гори.

“Проширујемо сарадњу с Euronews-ом, највећом европском медијском мрежом тако да послије Србије прелазимо на Босну и Херцеговину и Црну Гору”, изјавио је Лучић за ТВ Хепи.

Да Телеком Србије са Еуронеwсом улази на тржиште Босне и Херцеговине потврђују и недавно расписани огласи за раднике уз реченицу:

“Euronews отвара своја врата у БиХ, као нови међународни ТВ пројекат и почиње припреме за отварање свог уреда у БиХ – Сарајево и Бања Лука. Euronews је информативни канал и ускоро стиже у БиХ.”

Експанзија медијског тржишта у Босни и Херцеговини могла би се посматрати позитивно, али у овом случају пројекат покретања информативног канала се посматра и кроз политичку призму, посебно кад се узме у обзир да је медијско тржиште Босне и Херцеговине сразмерно величини државе и нема много простора за велику зараду.

“Долазак Euronews-а у БиХ кроз Телекомово власништво се дефинитивно може посматрати као медијски и као политички пројекат, односно као платформа за ширење одређеног медијског и политичког утицаја са стране Србије, уколико затреба. Понајмање је у питању бизнис пројекат који би Телекому донео некакву зараду. Медији на Балкану и даље нису бизнис колико су оруђе политичког утицаја”, изјавила је за Н1 Марија Вучић, новинарка портала Раскринкавање у Србији.

Долазак медија у власништву друге држава, а који се при томе повезује и са Орбаном који је на списку непријатеља медијских слобода, изазива и забринутост због могућности угрожавања слободе медија у Босни и Херцеговини, посебно када се узме у обзир да је ове године БиХ на светском индексу медијских слобода Репортера без граница на 81. позицији, а у прошлој години је била на 64. месту.

“И мимо повезаности са Орбаном, довољан разлог да се упитамо о могућности компромитације медијских слобода већ имамо, будући да је у питању медиј који је у суштини у власништву државе, конкретно државе Србије. У потенцијалу увек постоји шанса да један такав медиј, ако и када затреба, буде упрегнут да служи интересима власти, а не јавности”, истиче новинарка Вучић.

Медијско тржиште у Босни и Херцеговини је нерегулисано, комплексно и компликовано чиме је простор да се медији користе као оруђе у рукама политичара одавно увелико отворен и опасан, али спољни утицај политика путем медија на свакако нестабилну политичку и безбедносну ситуацију у Босни и Херцеговини постаје још опасније, наводи Н1 Сарајево.

Н1 је послао упит и централи Euronews-а у Француској у вези са покретањем медијског пројекта у Босни и Херцеговини, но одговор до тренутка објаве текста није стигао.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси