Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драгољуб Милановић на слободи после десет година затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 08. 2012.

Аутор: Д. Д. Извор: Данас

Драгољуб Милановић на слободи после десет година затвора

Некадашњи директор Радио-телевизије Србије одслужио затворску казну

 

Некадашњи директор Радио-телевизије Србије Драгољуб Милановић данас излази из затвора у пожаревачкој Забели, после десет година робије, потврдио је за Данас његов адвокат Иван Младеновић. Милановић је издржао десетогодишњу казну затвора због одговорности за погибију 16 радника РТС у НАТО бомбардовању 23. априла 1999. године. У пресуди се наводи да није предузео мере да се запослени те ноћи заштите и евакуишу.

Некадашњи директор РТС је један од ретких осуђеника који је своју затворску казну одслужио у целости, иако је на почетку уместо да се јави у затвор по правоснажности пресуде, покушао да се склони у Црној Гори, где је ухапшен. Неко време у затвору је имао привилегије и доспео је у отворени третман, али су му оне брзо укинуте након реакције породица жртава трагедије.

Против Милановића се води још један судски процес, који је у завршној фази и у коме се пресуда очекује врло брзо. У том процесу терети се за незакониту доделу станова такозваним „дефицитарним кадровима“ РТС крајем деведесетих. На следеће рочиште у том суђењу заказаном за 17. септембар, Милановић ће у Палату правде „доћи са слободе“. Суткиња Вера Вукотић најавила је да ће бити саслушани вештак и два сведока, заказане завршне речи, после чега ће уследити првостепена пресуда.

Милановић је негирао наводе оптужнице и, између осталог, у својој одбрани навео да је поступак против њега политички монтиран и да се не осећа као осуђеник, већ „као ратни заробљеник НАТО пакта и њихових сарадника у Србији“.

Случај отворен и даље?

Осим Драгољуба Милановића, за трагедију у РТС-у нико више није процесуиран.

Жанка Стојановић, мајка погинулог радника РТС-а, тражила је од тужилаштва да буду процесуирани сви одговорни, као и некадашњи Врховни савет одбране, односно сви који су били упућени у то да је државна телевизија мета НАТО.

Подсетимо, у то време је садашњи потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић био министар информисања, а његова мајка Ангелина Вучић је, као новинарка РТС, била у згради телевизије у време напада. Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић рекао је недавно медијима да овај случај не може да застари, те да је Министарство одбране тужилаштву доставило сву тражену документацију, као и да се ради на том предмету.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси