Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС крши Устав због претплате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2012.

Аутор: Славица Томчић Извор: Курир

РТС крши Устав због претплате

Наплатом се крше чланови Устава Србије који гарантују право на једнакост пред законом и на слободно располагање имовином, каже бивши судија Зоран Ивошевић


Постоје два озбиљна разлога за покретање оцене уставности наплате РТВ претплате! Ово за Курир тврди Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда, који сматра да је наплата РТВ претплате неуставна јер се њоме крше чланови 21 и 58 Устава.

- Члан 58 Устава јамчи право на имовину, које има темељ у својини. Устав каже да сви грађани могу мирно да уживају у својим средствима, у која спада и новац.

Ако нам неко узима новац без основа, онда нарушава члан 58 Устава. Кад бих имао телевизор и кад бих га користио и гледао РТС, онда би постојао правни основ за наплату, мада ни то није сасвим поуздано, јер они немају евиденцију ко има
телевизор, а ко нема. Друго, ако имам отпор према РТС и не гледам њихове програме, зашто бих онда плаћао тај намет. На менију је море истих ствари и лично сам проклијао од реприза које по 100 пута гледамо. Ако неко грађане тера да плаћају нешто што не гледају, онда им намеће порез на добит коју немају и тако нарушава њихово право на својину над новцем - објашњава Ивошевић и додаје да је спорно то што се за друге телевизијске програме претплата не плаћа, а за РТС се плаћа без обзира на то да ли га гледамо или не.

Он истиче да се друга неправилност односи на члан 21 Устава, који у ставу 1 гарантује једнакост свих грађана пред законом.

- Како ћемо бити једнаки ако ви имате а ја немам телевизор, а и ви и ја плаћамо РТВ претплату. Сматрам да грађани треба да покрену иницијативу за оцену уставности наплате РТВ претплате. Поступак треба да покрену надлежни државни органи, а Уставни суд ће донети одлуку о том питању.

Шта кажу политичари: треба ли плаћати претплату или не?

Срђан Миливојевић (ДС)
- Треба укинути претплату. Тој је мој став. Зашто би РТВ претплату требало да плаћа неко ко нема телевизор, попут мене?! То је први и основни разлог.

Александар Чотрић (СПО)
- Иако плаћам РТВ претплату, незадовољан сам програмом РТС и због тога сматра да је не би требало плаћати. Програм је политички пристрасан.

Борисав Пелевић (СНС)
- Грађани не би требало да плаћају претплату а све телевизије с националном фреквенцијом требало би да буду равноправне. Не видим по чему је РТС јавни сервис.

Жељко Ивањи (УРС)
- Мислим да нико не би требало да плаћа претплату и да би РТС требало да се финансира из буџета, и то у нормалној мери. Онда би одговорност за квалитет  била на држави.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси