Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Промоција језика или наругивање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 02. 2012.

Извор: Данас

Промоција језика или наругивање

Регионална телевизија Бор прва ће у Србији титловати емисије на језик Влаха



Београд, Бор - Случајно или не, у данима када медији поново потежу наводно нерешено влашко национално питање због румунског затезања у Бриселу у вези с кандидатуром Србије за ЕУ, Регионална телевизија Бор прва ће у Србији титловати емисије на језик Влаха, и то на ћирилици.

Иначе, влашко писмо усвојено је крајем јануара ове године. И док Национални савет влашке националне мањине поздравља ову одлуку, из најјаче влашке политичке странке поручују да је пројекат борске телевизије велика брука и наругивање влашком језику.

Милољуб Милошевић, главни и одговорни уредник Регионалне телевизије Бор, каже за Данас да ће ова телевизија промовисати ново влашко писмо од 35 слова, које је у јануару ове године усвојио Национални савет влашке националне мањине.

- Недавно смо завршили реализацију пројекта „50 година традиције“, који је суфинансирало Министарство културе, информисања и информационог друштва. С обзиром на то да је серија емисија, посвећена традиционалном музичко-фолклорном стваралаштву и манифестацији „Сусрети села“ изазвала пажњу гледалаца, емитоваћемо нови серијал титлован на влашки језик, сваке недеље у 20 часова, указује Милошевић.

Са друге стране, Предраг Балашевић, председник најјаче партије Влаха, Влашке демократске странке Србије, ново усвојено писмо, као и титлове назива бруком.

- Начин на који се на телевизији Бор презентује влашки језик је срамотан. Половина фонда речи у тим информативним емисијама су на нашем матерњем језику, а пола на српском и то је мешавина, која ни на шта не личи. Такву емисију је боље не емитовати, јер ружи наш језик, који је ионако у тешкој ситуацији због немогућности да се учи у школи, наглашава Балашевић.

Он додаје да је у разговору са више влашких организација одлучено да се овој телевизији упути протестно писмо.Према његовим речима, одлука Савета да се при стандардизацији влашког језика користи ћирилица представља опасност да из народног говора у изворној форми нестане језик којим говоре Власи.

- Таква одлука никако не може бити у интересу припадника влашке националне мањине. Одлуку о увођењу влашког писма нису донели компетентни људи и зато ћу се тој одлуци и противити. До сада не постоји пример да један романски народ користи ћирилично писмо, напомиње Балашевић.

Радиша Драгојевић, председник Националног савета влашке националне мањине, каже за наш лист да поздравља сваку одлуку која има за циљ промовисање влашког језика.

- Ово је велики корак напред, радимо на томе да што већи број медија уврсти у свој програм и емисије на влашком језику. Национални савет влашке националне мањине је тренутно у процесу стандардизације језика и ускоро ћемо израдити речник, наглашава Драгојевић.

Антрфиле : Власи у Србији


На последњем попису из 2002. године, Влаха је у Србији било 40.054, али оних којима је матерњи језик влашки - а то је онај језик којим се говори до поласка у школу - било је 54.726.

Међутим, тачан број Влаха је тешко утврдити, јер Власи су у нашој земљи временом постали флотантна маса двојног идентитета, која се на пописима најчешће изјашњава за Србе, стављајући тако у први план геополитичку припадност, односно држављанство, у односу на етничко порекло и националност.

Често је пописивач на терену у прилици да чује објашњење: „Пишем се да сам Србин, јер живим у Србији, а Румун нисам јер не живим у Румунији“.

М. Д. Миликић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси