Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хоће ли се угасити лист 115 година традиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2012.

Извор: Данас

Хоће ли се угасити лист 115 година традиције

Суботичке новине више од годину дана у блокади

 

Шта ће се десити са једном од најстаријих и једном од најважнијих новина Суботице за сада се још не зна, али према закону о стечају, новине би се могле једноставно угасити.

Наиме, закон прописује да се у свим предузећима која су у непрекидној блокади дужој од годину дана може аутоматски покренути стечај, односно могу покренути повериоци, и на тај начин наплатити своја потраживања, или у противном предузеће може бити ликвидирано, тачније брисано из регистра.

Управо у тој ситуацији налазе се и Суботичке новине, будући да им је рачун блокиран дуже од годину дана.Иако ове новине у појединим временима нису уживале општу наклоност грађанства, оне су ипак биле праве градске новине, својеврсна медијска институција, са традицијом од готово 120 година.

Последњих деценија званични оснивач им је био град, што је за њих значило економску сигурност и стабилност излажења, мада је са друге стране то значило приличну ограниченост у професионалном смисли. Но, када је кренула свеопшта приватизација и медија, испоставило се да је „државно власништво“ много бенигнији облик од оног који је потом наступио.

Суботичке новине је купио најпре трочлани конзорцијум сумњивог (порекла) капитала, људи који до тада нису имали никакве везе са издаваштвом, и који су новине водили без икаквог знања и плана.

Запосленима нису исплаћиване зараде, преко рачуна СН су обављане разне новчане трансакције у корист других фирми власника, а круна свега је било стављање хипотеке на вредну зграду Суботичких новина, 420 квадратних метара простора, да би кредит био искоришћен за неку сасвим трећу фирму.

Тај купопродајни уговор ускоро је раскинут након упорног протеста запослених (два власника су иначе завршила у затвору, али због неких других пословних малверзација, невезано за ову медијску кућу).Новине затим купује конзорцијум Војводина инфо, мада се ни након тога ништа значајно није променило.

Положај новинара и њихове зараде су и даље неизвесни, а проблем је настављање са праксом стављања хипотеке над власништвом овог медија, који је иначе поред врло поменутог објекта у центру града, имао у поседу и два стана. Од 2010. године зграда у којој је седиште новина више од шест деценија оптерећена је са три хипотеке - Финдоместик банке, Ерсте банке и Уникредит банке - које сада траже купца за зграду како би наплатиле кредите.

Укупна сума узетих кредита на конто тих хипотека је 3,5 милиона евра, који су послужили за финансијску инфузију другим фирмама актуелних власника (пре свега у Азотару и Азохем), док су Суботичке новине више од годину дана у блокади због 2,68 милиона динара дуга.

А новинари су уз то, поред једногодишње зараде, остали ускраћени и за пензијско осигурање, према неким информацијама још од 2008. године.

Проглашење стечаја може значити да Суботичке новине ипак имају нову шансу (наравно, након што се иселе из своје зграде), али с обзиром на искуство са стечајевима у овој земљи, прогнозе су у најмању руку веома неизвесне.Много новинара је од почетка приватизације ових новина изгубило посао, што због објективних околности (технолошки вишкови), што због самовоље власника који су поједине раднике приморали да оду.

Грађани су уз то изгубили један традиционално важан лист са устаљеним профилом и један значајан извор информација, а град је изгубио предузеће у које је деценијама улагано.

Судбина Суботичких новина је само једна од судбине многих, чак исувише бројних предузећа за релативно мали град какав је Суботица, која су са почетком процеса приватизације заувек нестала са сцене, а нису морала. А јесу због тога што је након њихове продаје надлежни орган, то јест држава, све препуштала голом тржишту и самовољи власника, без икакве контроле.

Весела Лалош


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси