Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари данас угрожени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2012.

Извор: Преглед

Новинари данас угрожени

Центар за развој синдикализма спровео истраживање „Синдикати у медијима“

Медији су у периоду од девет месеци у 2010. и 2011. године највише извештавали о Самосталном синдикату, о којем је објављено 24 одсто прилога.

Следе Уједињени грански синдикати Независност са 15, Асоцијација слободних и независних синдиката и Унија синдиката просветних радника са 11, док су са 10 одсто објављених прилога прошли синдикати уопште и Полицијски синдикат Србије.

„Већа заступљеност просветара и полицајаца на медијској сцени појавила се због дуготрајних штрајкачких кампања, које су у жижи, а интересантно је да је већина новинара, који се баве синдикатима, позитивно, неутрално и ненавијачки оријентисан“, истакао је јуче на презентацији истраживања „Синдикати у медијима“ вођа тима аналитичара, социолог Срећко Михајловић.

Он је оценио да је негативан вредносни став, уз већу дозу сензационализма, био изражен код написа о високим платама синдикалних функционера или злоупотреба са имовином, те замерио да редакције мало пажње поклањају аналитичким текстовима.

Истраживање је спровео Центар за развој синдикализма уз подршку Фондације Фридрих Еберт. Базирано је на 1.880 прилога о синдикалним и радничким темама у девет дневних листова и четири недељника, те информативним ТВ емисијама.

По броју објављених чланака са 18 одсто предњачи лист „Данас“, следе „Вечерње новости“ са 13, „Блиц“ са 12, „Прес“ са 11, „Привредни преглед“ и „Дневник“ са девет, „Правда“ осам, „Курир“ пет и недељници са три одсто синдикалних тема. „Блиц“ је први на листи са 20 одсто заступљености радничких тема, следе „Вечерње новости“ с 15, „Политика“ с 13, „Данас“ с 12, „Привредни преглед“ са 10, „Дневник“ са девет, „Курир“ шест и „Правда“ са два процента.

Овом темом највише се бавио „ТВ Пинк“ са 24 одсто, следе РТС и „Хепи“ са 17, Б92 и „Прва“ са 15, „Студио Б“ и РТВ са шест одсто.

Истраживач Војислав Михајловић указује на то да је од 2000. до 2010. године константан пад поверење грађана и радника у синдикат, само два одсто има поверења, 10 процената донекле, а од 47 земаља лошије стање је само у Бугарској где је са 11 одсто верних испитаника.

Професор и синдикални активиста Зоран Стојиљковић највише указује на чињеницу да је данашња медијска сцена само одраз лоше ситуације, јер, иако је прошло 10 година од демократских промена синдикати нису стасали у одговорне равноправне партнере у суровој транзиционој игри.

„Политичке игре које су у току могуће да ће престати предвиђеним првомајским протестима који се предводе мотом 'Што је доста, доста је'“, додао је Стојиљковић.

Драгана Чабаркапа, председница синдиката новинара оценила је да не постоји јасна медијско-информативна стратегија самих синдиката, те да су новинари суочени с тешким транзиционим драмама и сами у категорји најугроженијих радника по ниском економском и социјалном положају.

Истовремено, синдикати не постоје у већини приватних медијских кућа, чак ни у „Блицу“, речено је на скупу.

Добрила Солеша

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси