Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА толерише терор ТВ рекламама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 02. 2012.

Извор: Блиц

РРА толерише терор ТВ рекламама

Агенција не поштује закон

Ни после шест година од када је донет закон о радиодифузији и оглашавању, грађани нису заштићени од бахатог понашања националних емитера који и даље малтретирају гледаоце предугим и често прегласним рекламним блоковима.

Телевизијама са националном покривеношћу, а има их пет, више се исплати да месечно плате и по 30.000 евра него да поштују закон. Иако због оваквог понашања емитера има могућност чак и да им одузме дозволу за емитовање, Радиодифузна агенција радије наплаћује казне.

Само за 2011. годину Радиодифузна агенција је забележила око 2.500 прекршаја националних емитера по основу закона о оглашавању.

Потпредседник РРА Горан Караџић у овом броју не види ништа спорно јер, како је објаснио за „Блиц”, „то је сада добар резултат јер је број прекршаја много мањи него претходних година”.

Прекршаји су исти као и раније. Прекорачује се време које је прописао закон, не поштује се размак између рекламних блокова, и оно што је често а што је по мени доста глупо - телевизије имају необележене рекламне блокове. Не знам шта ћете ви зарадити тиме ако не ставите телоп пре реклама него одмах кренете с блоком, а то може да траје само да га око види, секунд, два. Невероватно је да често због тога плаћају сваки месец по 20.000 или чак 30.000 евра казне, и то месец за месецом - објашњава Караџић.

Националне телевизије прекршиле су Закон о оглашавању у 2011. години 2.472 пута. Рекордер је ТВ Прва, која се оглушила о Закон 611 пута за годину дана. Следи Б92 са 452 па РТС1 са 412 прекршаја.

Само 14 мање имао је РТС2. ТВ „Пинк” је направио 389 прекршаја, а знатно опрезније биле су „Авала” са 130 и „Хепи” са 106.

Професор Факултета политичких наука Раде Вељановски, међутим, сматра да националним емитерима не сме да се дозволи константно непоштовање закона и да РРА мора оштрије да реагује.

- Комерцијални емитери могу да имају 20 одсто рекламног простора, а РТС 10 одсто. Они су све време прекорачивали тај максимум, а РРА није довољно реаговала на то. Углавном нас је обавештавала да су уочили прекршаје - каже за „Блиц” Вељановски.

Он објашњава да након што РРА два пута изрекне опомену, а емитер настави са прекршајима, мора да уследи привремено одузимање дозволе.

Али то значи да РРА толерише кршење закона. Имамо ситуацију да неко више десетина пута прекрши закон, и ту није проблем у закону, већ у поступању по закону.То значи да они тумаче закон на свој начин.

Слично мишљење има и професорка и бивши члан РРА Сњежана Миливојевић, која верује да би се емитери другачије понашали да је било праве реакције агенције.

Постоји тај неосновани мит да се са једним пакетом закона може све решити, такав чаробан штапић не постоји.Код нас се десило да смо мислили да смо законом о РРА и информисању све решили, а испоставило се да је онда уследио проблем за проблемом. Притом, кад год су кориговани закони - урушавани су, смањивао се њихов квалитет. Друго, РРА нема снаге ни знања нити идеју како нешто да уради и спроведе и да стане иза тога. Уместо да прати медијски развој у Европи, РРА прати политичке актуелности - закључује Миливојевић.

Бојана Анђелић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси